przepisy

Testowanie świeżości jajka

Zdarzyło ci się kiedyś zepsuć całe danie tylko dlatego, że jedno z użytych jajek było zepsute?

Jeśli nie mamy pewności co do tego, czy jaja są świeże, istnieje bardzo prosty sposób, żeby to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To, czy się wynurzy (i ewentualnie w jakim stopniu) jest sprawdzonym wskaźnikiem jego świeżości. Jak to działa? Na skorupce jajka znajdują się malutkie pory, przez które z czasem dostaje się do niego powietrze. Im starsze jajko, tym więcej powietrza przedostanie się do środka sprawiając, że z czasem jajko będzie coraz lżejsze. Poskutkuje to tym, że nieświeże jajko będzie wypływać po zanurzeniu w wodzie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w polityce prywatności, Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.

Zgoda