przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I GRZYBAMI

recipe time 60 min
recipe portion 4 porcje

1 l bulionu drobiowego lub warzywnego

1 szt. duża garść, suszonych grzybów

250 ml zakwasu lub koncentratu żytniego

100 g boczku, pokrojonego w kostkę

1 szt. duża cebula, pokrojona w kostkę

2 łyżeczka tartego chrzanu

1 szt. ząbek czosnku, rozgnieciony

100 ml śmietanki 36%

1 łyżka suszonego majeranku

1 szczypyta sól i pieprz do smaku

4 szt. jajka ugotowane na twardo do podania


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W małym rondelku umieść grzyby, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i posiekaj. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę wraz z posiekanymi grzybami i podsmaż do zarumienienia cebuli.

Krok 2

Do misy TC wyposażonej w mieszadło wlej bulion, dodaj zawartość patelni wraz z białą kiełbasą i ustaw program slow cook P2 na 40 minut. Po tym czasie dodaj zakwas lub koncentrat, czosnek, chrzan i majeranek. Dokładnie wymieszaj i ponownie uruchom slow cook P2 na 10 minut.

Krok 3

Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z pokrojoną kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo.