przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

recipe time 45 min
recipe portion 4 porcje
Będziesz
potrzebować
icompanion

500 g Biała kiełbasa

50 g WĘDZONY BOCZEK POKROJONY W KOSTKĘ

400 ml zakwasu na żur

6 łyżka słodka śmietanka 30%

1 szt. MARCHEWKA

1 szt. CEBULA

2 ząbek CZOSNEK

1 łyżeczka MAJERANEK

1 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

2 łyżka chrzanu ze słoiczka (mniej lub więcej w zależności od jego ostrości

2 szt. ZIELE ANGIELSKIE

2 szt. LIŚĆ LAUROWY

1 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

1, 5 l WODA

4 szt. jajka ugotowane na twardo do podania

4 szt. pieczywo


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy urządzenia wyposażonej w ostrze tnące ultra blade przełóż cebulę pokrojoną na ćwiartki, marchew pokrojoną w słupki i ząbki czosnku. Posiekaj warzywa na drobno przez 20 sekund wybierając ob. 10.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 1

Krok 2

Ostrze zamień na mieszadło, dodaj łyżkę oleju i podsmaż warzywa wybierając program wolne gotowanie P1 na 5 minut. W połowie trwania programu dorzuć pokrojony w paseczki boczek i kontynuuj podsmażanie. W kolejnym kroku do misy CC wlej 1, 5 litra wody, dołóż także kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj przez 20 minut/100ºC/ob. 1.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

W tym samym czasie załóż dodatkową nakładkę do gotowania na parze i umieść w niej białą kiełbasę. Następnie dolej zakwas na żurek, dopraw zupę do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Gotuj przez kolejne 10 minut/90ºC/ob. 1. Zdejmij dodatkową nakładkę do parowania. Kiełbasę pozostaw do lekkiego ostygnięcia, następnie pokrój w plasterki. Na koniec do żurku dodaj słodką śmietankę kremówkę (nie trzeba jej hartować), chrzan, plasterki kiełbasy i dopraw ją ostatecznie do smaku. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty/90ºC/ob.1 Podawaj na gorąco, z jajkiem włożonym bezpośrednio do talerza i ze świeżym pieczywem. Smacznego! Na parze można ugotować większą ilość kiełbasy i wykorzystać ją np. do sałatki wielkanocnej.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 90

prędkość: 1

czas: 30