Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy urządzenia wyposażonej w ostrze tnące ultra blade przełóż cebulę pokrojoną na ćwiartki, marchew pokrojoną w słupki i ząbki czosnku. Posiekaj warzywa na drobno przez 20 sekund wybierając ob. 10.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 1
Krok 2
Ostrze zamień na mieszadło, dodaj łyżkę oleju i podsmaż warzywa wybierając program wolne gotowanie P1 na 5 minut. W połowie trwania programu dorzuć pokrojony w paseczki boczek i kontynuuj podsmażanie. W kolejnym kroku do misy CC wlej 1, 5 litra wody, dołóż także kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj przez 20 minut/100ºC/ob. 1.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 3
W tym samym czasie załóż dodatkową nakładkę do gotowania na parze i umieść w niej białą kiełbasę. Następnie dolej zakwas na żurek, dopraw zupę do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Gotuj przez kolejne 10 minut/90ºC/ob. 1. Zdejmij dodatkową nakładkę do parowania. Kiełbasę pozostaw do lekkiego ostygnięcia, następnie pokrój w plasterki. Na koniec do żurku dodaj słodką śmietankę kremówkę (nie trzeba jej hartować), chrzan, plasterki kiełbasy i dopraw ją ostatecznie do smaku. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty/90ºC/ob.1 Podawaj na gorąco, z jajkiem włożonym bezpośrednio do talerza i ze świeżym pieczywem. Smacznego! Na parze można ugotować większą ilość kiełbasy i wykorzystać ją np. do sałatki wielkanocnej.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 90
prędkość: 1
czas: 30