przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Żurek wielkanocny

recipe time 80 min
recipe portion 6 porcji

400 g. Biała kiełbasa

3 szt. CEBULA

400 ml. Zakwas na żur

5 szt. grzyby suszone

200 g. WĘDZONY BOCZEK POKROJONY W KOSTKĘ

6 szt. JAJKA

5 szt. ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO

2 szt. LIŚĆ LAUROWY

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ

3 łyżka OLEJ DO SMAŻENIA

125 ml. ŚMIETANA 30%

2000 ml. WODA

1 szczypta MAJERANEK

1 szt. ZĄBEK CZOSNKU

1 łyżka STARTY CHRZAN


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Obierz i pokrój w kostkę: dwie cebule, boczek

Krok 2

Do misy z mieszadłem daj olej i cebulę. Zamknij pokrywę i wciśnij START. Program Mijote P1 Czas 5 min, temp. 130C

Krok 3

Następnie dodaj boczek. Zamknij pokrywę i wciśnij START. Program Mijote P1 Czas 10 min, temp. 130C Przełóż boczek do miseczki

Krok 4

Do misy z mieszadłem wlej 1,5 l wody Zamknij pokrywę i wciśnij START. Obroty 0, czas 10 min, temp 130 C

Krok 5

Następnie dodaj do misy jedną pokrojoną w piórka cebulą, ziele angielskie , grzyby i listek laurowy . Białą kiełbasę nakłuj widelcem i delikatnie włóż do garnka, powinna być zanurzona. Zamknij pokrywę i wciśnij START. Obroty 0, czas 20 min, temp 90C

Krok 6

Wyjmij kiełbasę i dolej gorącej 500ml gorącej wody. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, usmażoną cebule i boczek Zamknij pokrywę i wciśnij START. Obroty 1, temp 90, czas 20 min (należy kontrolować by ziemniaki się nie rozgotowały )

Krok 7

Wlej do zupy 500 ml zakwasu – żurku. Zamknij pokrywę i wciśnij START. obroty 1 temp 100C czas 10 min .

Krok 8

Obierz kiełbasę z osłonki i pokrój w plastry, dodaje do zupy. W tym momencie możesz doprawić ją odpowiednią ilością soli, pieprzu, majeranku, dodaj rozgniecione dwa ząbki czosnku oraz chrzan. Jajko wkładam bezpośrednio do talerza.