przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Żurek nie tylko wielkanocny

recipe time 50 min
recipe portion 5 porcji

400 g białej kiełbasy

3 szt. CEBULA

300 g obranych ziemniaków

400 ml zakwasu na żur

5 szt. grzyby suszone

200 g WĘDZONEGO BOCZKU

5 szt. JAJKA

5 kulka ziela angielskiego

2 szt. LISTKI LAUROWE

1 szczypta pieprz i sól

3 łyżka MASŁO

125 ml ŚMIETANA 30%

2000 ml wody

1 łyżka UTARTY KORZEŃ CHRZANU

1 ząbek CZOSNEK

1 szczypta MAJERANEK


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Obierz i pokrój w kostkę: dwie cebule, boczek

Krok 2

Do misy CC z mieszadłem daj olej i cebulę włącz Wolne gotowanie P1, potem dodaj boczek.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Do misy CC z mieszadłem wlej 1,5 l wody czas 10 min temp 100°C

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 1

czas: 10

Krok 4

Następnie dodaj jedna pokrojoną w piórka cebulą, ziele angielskie , grzyby i listek laurowy . Biała kiełbasę nakłuwam i delikatnie wkładam do garnka, powinna być zanurzona. Czas 20 min temp 80°C wyjmujemy kiełbasę i dolewam 0,5l gorącej wody

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 80

prędkość: 1

czas: 20

Krok 5

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, usmażoną cebule i boczek

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 90

prędkość: 1

czas: 20

Krok 6

Wlej do zupy 500 ml zakwasu – żurku, obroty 1 temp 100°C czas 10 min. Wyłączamy i zalewamy śmietaną. Obieram kiełbasę z osłonki i kroję w plastry, dodaje do zupy. W tym momencie możemy doprawić ją odpowiednią ilością soli, pieprzu, majeranku, wgniatamy dwa ząbki czosnku i mieszam z chrzanem. Jajko wkładam bezpośrednio do talerza.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 1

czas: 10