Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Dynię przekrój na pół, usuń miąższ i pestki. Podziel ją na osiem części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (z dyni Hokkaido nie musisz obierać skóry). Kawałki dyni skrop olejem rzepakowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Następnie pozostaw ją do ostygnięcia.
Krok 2
Do misy Tefal Companion włóż mieszadło, dodaj olej i pokrojoną w kostkę cebulę. Wybierz program duszenie P1 i smaż 2-3 minuty, aż cebula zeszkli się. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, kurkumę oraz gałkę muszkatołową. Smaż kolejne 2-3 minuty wybierając ponownie duszenie P1.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 3
Mieszadło zamień na ostrze tnące, podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj także kawałki upieczonej dyni (jeżeli jest potrzeba pozbaw ją skóry). Ustaw program Soup P1 na 20 minut. Na 2-3 minuty przed zakończeniem programu dodaj mleczko kokosowe. W kolejnym kroku całość miksuj przez 3 minuty przy prędkości 12 na jednolity, aksamitny krem. Zupę z pieczonej dyni podawaj z prażonymi ziarnami, posiekaną natką pietruszki albo z domowymi grzankami. Smacznego!
program: Zupy - Kremy (P1)