przepisy

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

recipe time 60 min
recipe portion 4 porcje

1, 5 kg POMIDORY

8 ząbek CZOSNEK

700 ml BULION WARZYWNY

5 gałązka ŚWIEŻA BAZYLIA

5 gałązka TYMIANEK świeży

1 szczypyta pieprz, sól

5 łyżka ŚMIETANA KREMÓWKA 36%

4 łyżka OLIWA Z OLIWEK


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Pomidory obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, pozbawiam szypułek oraz twardych środków. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek, przekładam pokrojone pomidory w które utykam ząbki czosnku wraz z łupiną oraz gałązki świeżych ziół, całość skrapiam pozostałą oliwą z oliwek. Naczynie z warzywami wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok. 20 minut. Pomidory pozostawiam do lekkiego przestygnięcia, następnie wyjmuję gałązki ziół, które nie będą już potrzebne, upieczony czosnek pozbawiam łupin.

Krok 2

Do misy CC z założonym ostrzem ultrablade przekładam pieczone pomidory, czosnek, kilka listków świeżej bazylii, zalewam całość rosołem. Dodaję także do smaku przyprawy i miksuję przy prędkości 10 przez 1 minutę do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję śmietankę kremówkę, która sprawi, że zupa będzie przyjemnie kremowa, mieszam.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 1

Krok 3

W kolejnym kroku wyjmuję ostrze tnące i nastawiam program SOUP P1 na 90 stopni i 5 minut w celu podgrzania zupy. Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów podaję na ciepło z domowymi grzankami, pokruszonym serem feta oraz listkami świeżej bazylii - to świetna wersja dla dorosłych. Dzieciom oczywiście serwujcie zupę z ich ulubionymi dodatkami,

program: Zupy - Kremy (P1)