Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Pomidory obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, pozbawiam szypułek oraz twardych środków. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek, przekładam pokrojone pomidory w które utykam ząbki czosnku wraz z łupiną oraz gałązki świeżych ziół, całość skrapiam pozostałą oliwą z oliwek. Naczynie z warzywami wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok. 20 minut. Pomidory pozostawiam do lekkiego przestygnięcia, następnie wyjmuję gałązki ziół, które nie będą już potrzebne, upieczony czosnek pozbawiam łupin.
Krok 2
Do misy CC z założonym ostrzem ultrablade przekładam pieczone pomidory, czosnek, kilka listków świeżej bazylii, zalewam całość rosołem. Dodaję także do smaku przyprawy i miksuję przy prędkości 10 przez 1 minutę do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję śmietankę kremówkę, która sprawi, że zupa będzie przyjemnie kremowa, mieszam.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 1
Krok 3
W kolejnym kroku wyjmuję ostrze tnące i nastawiam program SOUP P1 na 90 stopni i 5 minut w celu podgrzania zupy. Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów podaję na ciepło z domowymi grzankami, pokruszonym serem feta oraz listkami świeżej bazylii - to świetna wersja dla dorosłych. Dzieciom oczywiście serwujcie zupę z ich ulubionymi dodatkami,
program: Zupy - Kremy (P1)