Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym ultrablade przekładam obraną cebulę, pokrojoną na ćwiartki. Zamykam pokrywę i siekam cebulę przez 15 sekund przy prędkości 10. Całość mieszam łopatką i jeżeli jest potrzeba jeszcze chwilę siekam, aby uzyskać równe kawałki.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 1
Krok 2
Ostrze tnące zamieniam na mieszadło, dodaję masło oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wybieram program podsmażanie P1 na 5 minut.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 3
Mieszadło ponownie zamieniam na ostrze tnące ultrablade. Podsmażoną cebulę zalewam bulionem, dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka, wszystkie przyprawy do smaku oraz kawałek papryczki chili (opcjonalnie). Wybieram program Zupy-Krem P1.
program: Zupy - Kremy (P1)
Krok 4
Po upływie 30 minut dodaję serek kremowy oraz cheddar (można podmienić na topiony serek i ser żółty, ważne aby gramatura się zgadzała). Kontynuuję program do końca, ser powinien się rozpuścić. Całość na końcu miksuję na jednolity krem i doprawiam ostatecznie do smaku.
program: Zupy - Kremy (P1)
Krok 5
Zupę podaję z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym albo prażoną cebulką. Smacznego.