przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

1 kg CEBULA

200 g KREMOWY SEREK NATURALNY (NP.PHILADELPHIA)

50 g SER MIMOLETTE LUB CHEDDAR

1 l BULION WARZYWNY

2 ząbek CZOSNEK

2 łyżka MASŁO

1 łyżeczka pieprz, sól

1 łyżeczka MAJERANEK

1 łyżka syrop z agawy

1 kawałek MAŁA PAPRYCZKA CHILI

1 szt. ZIEMNIAKI


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym ultrablade przekładam obraną cebulę, pokrojoną na ćwiartki. Zamykam pokrywę i siekam cebulę przez 15 sekund przy prędkości 10. Całość mieszam łopatką i jeżeli jest potrzeba jeszcze chwilę siekam, aby uzyskać równe kawałki.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 1

Krok 2

Ostrze tnące zamieniam na mieszadło, dodaję masło oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wybieram program podsmażanie P1 na 5 minut.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Mieszadło ponownie zamieniam na ostrze tnące ultrablade. Podsmażoną cebulę zalewam bulionem, dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka, wszystkie przyprawy do smaku oraz kawałek papryczki chili (opcjonalnie). Wybieram program Zupy-Krem P1.

program: Zupy - Kremy (P1)

Krok 4

Po upływie 30 minut dodaję serek kremowy oraz cheddar (można podmienić na topiony serek i ser żółty, ważne aby gramatura się zgadzała). Kontynuuję program do końca, ser powinien się rozpuścić. Całość na końcu miksuję na jednolity krem i doprawiam ostatecznie do smaku.

program: Zupy - Kremy (P1)

Krok 5

Zupę podaję z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym albo prażoną cebulką. Smacznego.