przepisy

Zupa dyniowa z orientalną nutą

recipe time 25 min
recipe portion 6 porcji

2 kg DYNIA

2 szt. CZERWONA PAPRYKA

2 l BULION WARZYWNY

1 szt. MAŁA PAPRYCZKA CHILI

1 czubata łyżeczka świeżego startego imbiru

1 szt. CEBULA

150 ml MLEKO KOKOSOWE

1 czubata łyżeczka ŚWIEŻA KOLENDRA

1 czubata łyżeczka pestki dyni

50 g Quinoa

1 łyżeczka cytryna lub limonka, sok

2 łyżka OLIWA Z OLIWEK


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Dynie i paprykę pokroić w kawałki, usunąć gniazda nasienne, posmarować oliwą z oliwek i posypać solą morską. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 200 st. I piec Ok 30-40 minut. Zostawić do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Po wystygnięciu oczyścić ze skóry.

Krok 2

Do misy wlać 200 ml. wody i wsypać czarną Quinoa. Nastawić program Slow Cook P3 na 20 minut. Po zakonczeniu programu komose wyłożyć do osobnego naczynia a misę umyć i przygotowac do kroku 3

program: Wolne gotowanie - Risotto (P3)

Krok 3

Cebule pokroić w grubą kostkę, dodać upieczoną dynię, paprykę i papryczkę chilli i miksować 30 sekund przy prędkości 9. Dolać bulion warzywny i uruchomić program Soup P1 na 25 minut. Po 15 minutach dodać starty imbir. Po zakonczeniu gotowania miksować 1 minutę przy prędkości 12. Skropić sokiem z limonki. Dolać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem i posypać świeżą kolendrą i uprażonymi pestkami dyni. Podawać z czarną Quinoa lub bagietką.

program: Zupy - Kremy (P1)