przepisy

1/2 szt. CUKINIA

250 g GROSZEK CUKROWY

200 g zielona fasolka szparagowa

2 puszka MLEKO KOKOSOWE

9 szt. liście kaffiru

125 ml woda kokosowa

1 trochę tajska bazylia

1 szt. MAŁA PAPRYCZKA CHILI

2 łyżka SOS SOJOWY

2 łyżka SOK Z LIMONKI

2 łyżeczka CUKIER

1 łyżeczka SÓL

3 łyżka pasta curry zielona


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Z 1 puszki mleka oddzielamy stałą, białą część i wkładamy ją do misy z założonym mieszadłem - prędkość 1, 100 stopni, 6 minut.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 1

czas: 6

Krok 2

Dodajemy pastę curry - prędkość 2, 4 minuty, 100 stopni.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 2

czas: 4

Krok 3

Dorzucamy warzywa - pokrojoną drobno fasolkę i cukinię w dużą kostkę. Wlewamy pozostałą przezroczystą część mleka kokosowego, drugą puszkę i wodę kokosową. Dorzucamy liście kaffiru 95 stopni, prędkość 2, 10 minut.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 95

prędkość: 2

czas: 10

Krok 4

Dodajemy groszek cukrowy i posiekaną papryczkę (ilość wg upodobania), gotujemy jeszcze 5 minut, prędkość 2, 100 stopni.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 2

czas: 5

Krok 5

Do curry dodajemy stopniowo i cały czas mieszając, sól, sos sojowy, sok z limonki i cytrynę (nie wszystko na raz - dodajemy do smaku)