Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Zdrowa miska z zieloną soczewicą, czerwoną kapustą i chrupiącymi warzywami Użyte akcesoria i programy: - mieszadło - kosz do gotowania na parze - program wolnego gotowania P3 Dla 4 osób - czas przygotowania 15 minut - czas gotowania 28 minut Składniki: 300 g zielonej soczewicy 1 l wody 2 gałązki tymianku 1 cukinia 1 marchewka 100 g zielonego groszku 1 ćwiartka czerwonej kapusty kilka rzodkiewek Do sosu: 1 łyżeczka pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżeczek oleju rzepakowego sól i pieprz kilka nasion słonecznika Opłucz soczewicę zimną wodą. Wlej wodę do miski wyposażonej w mieszadło, a następnie dodaj soczewicę i tymianek. Uruchom program wolnego gotowania P3 na 15 minut. Tymczasem obierz marchewkę i cukinie a następnie pokrój w plasterki. Wrzuć je do koszyczka do gotowania na parze razem z groszkiem. Po ukończeniu gotowania z poprzedniego kroku, umocuj koszyk parowy w misie i ponownie uruchom program wolnego gotowania P3 na 13 minut. Po zakończeniu programu opłucz warzywa zimną wodą, a następnie odłóż je na bok. Drobno posiekaj kapustę i pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. W misce wymieszaj pastę tahini z sokiem z cytryny i dodaj olej rzepakowy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj soczewicę w płytkich misach. Dodaj czerwoną kapustę, plastry rzodkiewki i kilka gotowanych na parze warzyw i posyp ziarnami słonecznika.