Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Mąkę wsypujemy do misy z ostrzem do ciasta, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy Pastry P1 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 podobnej wielkości części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20 cm
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 2
w misie z nożem Ultrablade miękkie masło miksujemy z czosnkiem niedźwiedzim i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Prostokąty ciasta smarujemy z wierzchu masą , zostawiamy brzegi wolne i zawijamy jak roladę Następnie przecinamy każdą roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce. Tak uformowane wianuszki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut, zostawiamy w ciepłym miejscu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy góra-dół w 180 stopniach przez 17 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 3