przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM PO GRECKU

recipe time 45 min
recipe portion 5 porcji

300 g ŚWIEŻY SZPINAK

1 szt. JAJKO

200 g SER FETA

10 szt. ARKUSZE CIASTA FILO

20 g ROZTOPIONE MASŁO

1 szczypta SÓL

1 szczypta PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Szpinak umyć, grubo posiekać i włożyć do koszyka do gotowania na parze. Do misy wlać 0,7 l wody. Umieścić koszyk w misie i uruchomić program Steam P1 na 15 minut. Następnie wyjąć i odsączyć szpinak, opróżnić misę.

program: Gotowanie na parze

Krok 2

Do misy z założonym ostrzem do wyrabiania wbić jajko i dodać pokruszoną fetę. Doprawić solą i pieprzem. Miksować przy prędkości 6 przez 30 sekund, następnie dodać szpinak i miksować przez kolejne 30 sekund.

Krok 3

Przeciąć ciasto filo na pół i posmarować każdy arkusz roztopionym masłem. Natłuścić olejem kwadratową blachę. Ułożyć połowę arkuszy filo na blasze, dodać masę szpinakową i przykryć pozostałymi arkuszami ciasta.

Krok 4

Pociąć w prostokąty i piec przez 25 minut. Wierzch po upieczeniu powinien mieć złoto-brązowy kolor.