przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

ZAPIEKANKA WIEJSKA

recipe time 60 min
recipe portion 5 porcji

1 szt. CEBULA

350 g GOTOWANE MIĘSO (NP. RESZTKI Z PIECZENI)

1 l PRZECIER POMIDOROWY (TYPU PASSATA)

1 gałązki NATKA PIETRUSZKI

800 g ZIEMNIAKI

150 g MASŁO + ODROBINA DO WYSMAROWANIA NACZYNIA

50 g STARTY SER (OPCJONALNIE)

1 szczypta SÓL

1 szczypta PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Cebulę obrać i umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 10 sekund w trybie Turbo. Dodać mięso, przecier pomidorowy i natkę pietruszki, a następnie miksować w trybie Turbo przez 20 sekund. Szpatułką zebrać masę ze ścianek na środek misy i ponownie miksować przez 10 sekund.

Krok 2

Wysmarować masłem formę do pieczenia i umieścić w niej masę. Umyć misę.

Krok 3

Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Do misy wlać 0,7 l wody. Ziemniaki umieścić w koszyku do gotowania na parze i uruchomić program Steam P1.

program: Gotowanie na parze

Krok 4

Odlać wodę. W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić ugotowane ziemniaki i masło, a następnie mieszać przez 1 minutę 30 sekund przy prędkości 6. Doprawić do smaku.

Krok 5

Purée ułożyć na mięsie i całość posypać startych serem. Piec w piekarniku przez 15 minut.