przepisy

Wytrawna tarta z warzywami

recipe time 60 min
recipe portion 8 porcji

200 g MĄKA PSZENNA

100 g MASŁO

3 szt. JAJKO

1 szt. CUKINIA

2-3 szt. MARCHEWKA

50 ml śmietanka 18%

1 szt. MOZARELLA

1 pęczek szczypior

1 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

kruche ciasto: w misie z ostrzem do wyrabiania umieszczamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy na prędkości 6 przez 2,5 minuty. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywcza i odkładamy do schłodzenia na około 30 minut.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 2

Krok 2

W międzyczasie mieszamy posiekaną mozzarellę, jajka i śmietankę z dodatkiem przypraw. Cukinię kroimy w cienkie plastry, marchewki po obraniu w słupki.

Krok 3

Schłodzone ciasto wykładamy do formy na tartę i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Następnie dodajemy warzywa, masę jajeczną i zapiekamy kolejne 20 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Przed podaniem posypujemy tartę posiekanym szczypiorkiem.