Łapcie przepis na szybkie bruschetty, które podbiją wiele serc. Rozpływają się w ustach, są szybkie w przygotowaniu i wyglądają niesamowicie efektownie. Szynkę parmeńską z powodzeniem możemy zastąpić tuńczykiem z puszki - smakują tak samo wspaniale. Ja zawsze robię pół na pół, by dać domownikom i gościom możliwość wyboru.
Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Składniki na pesto (świeża bazylia, czosnek, 1/2 szklanki startego parmezanu, suszone pomidory w ilości 8 szt (reszta suszonych pomidorów idzie na kanapki), oliwa z oliwek, suszona słodka papryka, szczypta soli i pieprzu) wkładamy do misy z założoną przystawką do siekania, włączamy obroty 10 i miksujemy na gładkie pesto przez 10 sekund. Zebrać składniki ze ścianek i ponownie miksować przez 10 sekund obroty 10. Pesto przełożyć do osobnej miseczki i odłożyć na bok.
Krok 2
Bagietkę pociąć pod skosem na małe kromeczki. Każdą kanapkę smarujemy naszym domowym pesto.
Krok 3
Na pesto kładziemy plasterek sera mozzarella, suszony pomidor, kawałek szynki parmeńskiej lub tuńczyka (co wolicie) i zapiekamy w 180°C około 15-20 min.
Krok 4
W czasie gdy bagietki się pieką przygotowujemy ananasa- świeży lub z puszki-jak wolicie. Kroimy w małe kawałki.
Krok 5
Miąższ z granatu (200 ml), szczyptę pieprzu i 1 łyżeczkę cukru podgrzewamy w urządzeniu - obroty 3 i temp 100°C. Umieszczamy w misie ananasa pokrojonego na małe kawałki i ustawiamy czas na 3 min, po tym czasie wyjmujemy ananasy i umieszczamy na osobnym talerzu.
Krok 6
Po wyjęciu z piekarnika bruschetty polewamy sosem balsamicznym, na niego kładziemy liść szpinaku, kawałeczek awokado, po plasterku ananasa i kilka niteczek chilli. Smacznego!