Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Wspaniałe bruschetty z prosciutto, domowym pesto i niteczkami chilli.

Łapcie przepis na szybkie bruschetty, które podbiją wiele serc. Rozpływają się w ustach, są szybkie w przygotowaniu i wyglądają niesamowicie efektownie. Szynkę parmeńską z powodzeniem możemy zastąpić tuńczykiem z puszki - smakują tak samo wspaniale. Ja zawsze robię pół na pół, by dać domownikom i gościom możliwość wyboru.

recipe time 45 min
recipe portion 14 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

3 szt. GARŚĆ ŚWIEŻEJ BAZYLII

30 szt. SUSZONE POMIDORY

200 ml. OLIWA Z OLIWEK

2 szt. ZĄBEK CZOSNKU

2 szt. suszona słodka papryka łyżeczka

1 szt. orzechy ziemne niesolone garść

1 opk. ŚWIEŻY SZPINAK

1 szt. MOZARELLA

1 szt. ananas z puszki

200 ml. moszcz z granata

1 szt. cukier łyżeczka

1 szt. SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 szt. SUROWA SZYNKA (SERRANO LUB PROSCIUTTO)

1 szt. TUŃCZYK Z PUSZKI W SOSIE WŁASNYM (MASA PO ODSĄCZENIU)

1/2 szt. szklanki startego parmezanu

1 szt. sos balsamico

1 szt. nitki chilli

1 szt. DOJRZAŁE AWOKADO

2 szt. Bagietka


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Składniki na pesto (świeża bazylia, czosnek, 1/2 szklanki startego parmezanu, suszone pomidory w ilości 8 szt (reszta suszonych pomidorów idzie na kanapki), oliwa z oliwek, suszona słodka papryka, szczypta soli i pieprzu) wkładamy do misy z założoną przystawką do siekania, włączamy obroty 10 i miksujemy na gładkie pesto przez 10 sekund. Zebrać składniki ze ścianek i ponownie miksować przez 10 sekund obroty 10. Pesto przełożyć do osobnej miseczki i odłożyć na bok.

Krok 2

Bagietkę pociąć pod skosem na małe kromeczki. Każdą kanapkę smarujemy naszym domowym pesto.

Krok 3

Na pesto kładziemy plasterek sera mozzarella, suszony pomidor, kawałek szynki parmeńskiej lub tuńczyka (co wolicie) i zapiekamy w 180°C około 15-20 min.

Krok 4

W czasie gdy bagietki się pieką przygotowujemy ananasa- świeży lub z puszki-jak wolicie. Kroimy w małe kawałki.

Krok 5

Miąższ z granatu (200 ml), szczyptę pieprzu i 1 łyżeczkę cukru podgrzewamy w urządzeniu - obroty 3 i temp 100°C. Umieszczamy w misie ananasa pokrojonego na małe kawałki i ustawiamy czas na 3 min, po tym czasie wyjmujemy ananasy i umieszczamy na osobnym talerzu.

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika bruschetty polewamy sosem balsamicznym, na niego kładziemy liść szpinaku, kawałeczek awokado, po plasterku ananasa i kilka niteczek chilli. Smacznego!