przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

WOŁOWINA SATAY

recipe time 65 min
recipe portion 4 porcje

500 g WOŁOWINA ( ROSTBEF ALBO POLĘDWICA)

1 szt. ZĄBEK CZOSNKU

150 g CEBULA

50 ml OLEJ Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH

1 szt. CAŁE POMIDORY Z PUSZKI

40 g SOS SATAY

100 ml SOS SOJOWY

100 ml BULION DROBIOWY

1 łyżeczka SKROBIA KUKURYDZIANA

1 szczypta CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Cebulę i czosnek obrać, grubo posiekać i umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 10 sekund przy prędkości 11.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 0.1

Krok 2

Ostrze zastąpić mieszadłem. Dodać olej i na 5 minut uruchomić program Slow Cook P1. Wołowinę pokroić w paski.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Po zakończeniu programu dodać wołowinę, sos satay, pomidory, sos sojowy i skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w bulionie (by zagęścić sos). Doprawić pieprzem. Na 55 minut uruchomić program Slow Cook P2.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)

Krok 4

Podawać z białym ryżem. RADA: Do dania możemy też dodać zblanszowany groszek cukrowy. Sos satay możesz zrobić samemu podsmażając na niewielkiej ilości oleju posiekaną szalotkę, czosnek i chili wraz z masłem orzechowym oraz doprawiając słodkim sosem sojowym i pastą chili (sambal oelek).