przepisy

Winna marynata do mięs np karkówki z grilla

recipe time 2 min
recipe portion 1 poracja

1,5 kg KARKÓWKA WIEPRZOWA

250 ml CZERWONE WINO

1 szt. CEBULA

5 ząbek CZOSNEK

1 szt. SOK Z CYTRYNY

125 ml OLEJ RZEPAKOWY

1 łyżeczka CZERWONA PAPRYKA wędzona

0,5 łyżeczka czerwona papryka ostra

0,3 łyżeczka CZARNY PIEPRZ

1 łyżeczka SÓL

1 łyżeczka TYMIANEK SUSZONY

3 ziarno JAŁOWIEC

1 szczypyta rozmaryn

1 łyżka SOS SOJOWY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie urządzenia zakładamy ostrze ultra blade. Dodajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz obrane ząbki czosnku. Zakładamy koszyczek do gotowania na parze i miksujemy na trybie PULS przez 15 sekund. Zgarniamy składniki z boków misy i ponownie uruchamiamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Dodajemy pozostałe składniki, zakładamy ponownie koszyczek i miksujemy na prędkości 12 do uzyskania w miarę jednolitej marynaty. Wyciągamy nóż i układamy plastry karkówki, starając się całkowicie je zanurzyć. Przechowujemy w chłodnym miejscu min. 5 godzin. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Karkówkę grillujemy po ok 10 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie. Zbyt długie pieczenie karkówki spowoduje, że będzie ona twarda i gumowata.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 1