przepisy

Wigilijny krem z leśnych grzybów

recipe time 50 min
recipe portion 4 porcje

100 g grzyby suszone

4 szt. ZIEMNIAKI

1 szt. CEBULA

2 ząbek CZOSNEK

1 szt. MARCHEWKA

1 szt. PIETRUSZKA

1/4 kawałek KORZEŃ SELERA

2 szt. ZIELE ANGIELSKIE

1 szt. LIŚĆ LAUROWY

2 łyżka MASŁO

2 łyżka domowa kostka rosołowa warzywna

1 łyżka śmietana

500 ml WODA

500 ml woda z moczenia grzybów

1 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Grzyby suszone zalewamy wodą- tak by całkowicie je pokryła, a na drugi dzień odsączamy (wodę zostawiamy) i podsmażamy ok 10 minut na maśle. Jarzyny obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do misy TC z nożem ultra blade. Uruchamiamy na prędkości 12, ok.30 sekund. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą zwykłą oraz z suszonych grzybów i uruchamiamy program Soup P1. Po ok 10 minutach dodajemy smażone grzyby, a po 35 minutach wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Uruchamiamy ponownie program. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki.

program: Zupy - Kremy (P1)