przepisy

Wielkanocne muffinki- baranki

recipe time 35 min
recipe portion 8 porcji

2 szt. JAJKA

100 ml MLEKO

100 g DROBNY CUKIER

1 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

120 g MĄKA PSZENNA

30 g KAKAO

50 g MASŁO

8 szt. cukierki krówki

50 g MARCEPAN

2 łyżka KAKAO

2 szt. BIAŁA CZEKOLADA

20 ml ŚMIETANA 30%

50 g POPCORN


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Masło przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem. Uruchamiamy na prędkości 3, temp. 40⁰C, czas 1 minuta.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 40

prędkość: 3

czas: 1

Krok 2

Mieszadło zamieniamy na nóż do wyrabiania. Dodajemy mleko, jajka oraz cukier. Miksujemy na prędkości 8, czas 30 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 0

Krok 3

Dodajemy przekrojone na pół cukierki krówki i ponownie uruchamiamy na prędkości 10 przez 20-30 sekund. W trakcie można zgarnąć składniki ze ścianek misy.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 0

Krok 4

Po tym czasie ustawiamy prędkość 6 i czas 1 minutę. Powoli, po 1 łyżce dodajemy przez wlot wymieszane ze sobą w misce składniki suche. Masę przelewamy do papilotek. (Napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut. W trakcie pieczenia masę marcepanową łączymy z kakaem. Pozostawiamy tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Formujemy łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką robimy noski i buzie. Wstawiamy do lodówki. 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Pozostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy. Gotową rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki (można użyć wykałaczki), a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 1