Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Masło przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem. Uruchamiamy na prędkości 3, temp. 40⁰C, czas 1 minuta.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 40
prędkość: 3
czas: 1
Krok 2
Mieszadło zamieniamy na nóż do wyrabiania. Dodajemy mleko, jajka oraz cukier. Miksujemy na prędkości 8, czas 30 sekund.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 0
Krok 3
Dodajemy przekrojone na pół cukierki krówki i ponownie uruchamiamy na prędkości 10 przez 20-30 sekund. W trakcie można zgarnąć składniki ze ścianek misy.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 0
Krok 4
Po tym czasie ustawiamy prędkość 6 i czas 1 minutę. Powoli, po 1 łyżce dodajemy przez wlot wymieszane ze sobą w misce składniki suche. Masę przelewamy do papilotek. (Napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut. W trakcie pieczenia masę marcepanową łączymy z kakaem. Pozostawiamy tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Formujemy łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką robimy noski i buzie. Wstawiamy do lodówki. 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Pozostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy. Gotową rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki (można użyć wykałaczki), a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 1