Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić mąkę, sól i smalec lub olej kokosowy. Wymieszać 10 sekund obroty 6.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 10
Krok 2
Uruchomić program PASTRY P3 na 3 minuty. Wyjąć zatyczkę do regulacji pary i przez otwór w pokrywie wlać gorącą wodę po rozpoczęciu programu. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 60 minut w temperaturze pokojowej.
program: Ciasta (P3)
Krok 3
Ciasto podzielić na 10 równych części (ilość kulek zależy od wielkości tortilli). Kulki przykryć ściereczką. Odstawić na 10 minut. Rozwałkowywać na stolnicy cienkie, okrągłe placki. Piec na rozgrzanej suchej patelni (nieprzywierającej) po 30 sekund z każdej strony. Tortille wypełnią się powietrzem i pokryją brązowymi plamami. Przewrócić raz jeszcze na 15-30 sekund. Można przytrzymywać tortille łyżką cedzakową, aby je wygładzić.
Krok 4
Usmażone tortille można na chwilę zawinąć w wilgotną ciepłą ściereczkę aby nie stygły w czasie smażenia pozostałych placków i aby lepiej się zwijały. Jako nadzienie można wykorzystać pokrojone w kostkę surowe warzywa, sałatę, podsmażone pierści z kurczaka, ser feta, sosy - wedle upodobań.