Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W 200ml gorącej wody rozpuścić galaretkę truskawkową. Przelać ją do misy CC, dodać truskawki i zmiksować. Powstałą masę wlać do głębokiego talerza. Odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie włączyć piekarnik, grzanie góra-dół, bez termoobiegu na temperaturę 175 stopni
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 1
Krok 2
Do misy CC dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy i ubijaj trzepaczką/motylkiem przez 4 minuty na puszystą masę. Następnie, niewyłączając ubijania, dodawaj stopniowo olej. Ubijaj kolejne 2 minuty.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 6
Krok 3
Zmień trzepaczkę na ostrze do wyrabiania. Do jajecznej masy dodaj rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpianak, Miksuj masę przez 1 minutę. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiaj kolejną minutę.
Krok 4
Ciasto przelej do okrągłej formy 24-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na drugą półkę od dołu. Piecz w 175 stopniach przez godzinę lub do suchego patyczka. Po tym czasie ostrożnie wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5
Wystygnięte ciasto przekrój na pół i rozkrusz palcami, w oddzielnej miseczce, górny blat ciasta. Łyżkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw ją do napuchnięcia W misie CC umieść trzepaczkę i wlej dobrze schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijaj na sztywną masę przez 3 minuty. Podgrzej napuchniętą żelatynę przez 30sek w mikrofali, zamieszaj ją, a następnie przelej do śmietanowej masy i ponownie włącz ubijanie a jedną minutę.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 4
Krok 6
Na spód ciasta wykładamy połowę masy śmietanowej. Na masę kładziemy przygotowaną wcześniej galaretkę z truskawkami. Przykrywany pozostałą masą i obsypujemy pokruszonym blatem ciasta. Tort musi trafić do lodówki na minimum 4 godziny aby masa dobrze zastygła. Po tym czasie dekorujemy górę truskawami i raczymy oczy i kubki smakowe nowym pysznym deserem. Smacznego.