Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

450g (przed rozmrożeniem) g MROŻONY SZPINAK

4 szt. JAJKA

250 ml OLEJ

200 g CUKIER

450 g mąka krupczatka

3 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

2 opk. CUKIER WANILIOWY

500 g ŚMIETANA KREMÓWKA 36%

1 czubata łyżka ŻELATYNA

1 łyżka CUKIER PUDER

8 szt. TRUSKAWKI

1 opk. GALARETKA TRUSKAWKOWA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W 200ml gorącej wody rozpuścić galaretkę truskawkową. Przelać ją do misy CC, dodać truskawki i zmiksować. Powstałą masę wlać do głębokiego talerza. Odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie włączyć piekarnik, grzanie góra-dół, bez termoobiegu na temperaturę 175 stopni

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 1

Krok 2

Do misy CC dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy i ubijaj trzepaczką/motylkiem przez 4 minuty na puszystą masę. Następnie, niewyłączając ubijania, dodawaj stopniowo olej. Ubijaj kolejne 2 minuty.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 6

Krok 3

Zmień trzepaczkę na ostrze do wyrabiania. Do jajecznej masy dodaj rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpianak, Miksuj masę przez 1 minutę. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiaj kolejną minutę.

Krok 4

Ciasto przelej do okrągłej formy 24-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na drugą półkę od dołu. Piecz w 175 stopniach przez godzinę lub do suchego patyczka. Po tym czasie ostrożnie wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 5

Wystygnięte ciasto przekrój na pół i rozkrusz palcami, w oddzielnej miseczce, górny blat ciasta. Łyżkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw ją do napuchnięcia W misie CC umieść trzepaczkę i wlej dobrze schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijaj na sztywną masę przez 3 minuty. Podgrzej napuchniętą żelatynę przez 30sek w mikrofali, zamieszaj ją, a następnie przelej do śmietanowej masy i ponownie włącz ubijanie a jedną minutę.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 4

Krok 6

Na spód ciasta wykładamy połowę masy śmietanowej. Na masę kładziemy przygotowaną wcześniej galaretkę z truskawkami. Przykrywany pozostałą masą i obsypujemy pokruszonym blatem ciasta. Tort musi trafić do lodówki na minimum 4 godziny aby masa dobrze zastygła. Po tym czasie dekorujemy górę truskawami i raczymy oczy i kubki smakowe nowym pysznym deserem. Smacznego.