Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze odsączyć na sicie z wody. Do misy CC z nożem do ciasta dajemy szpinak PULSE po 30s otwieramy pokrywę i zgarniamy z boków misy szpinak czynność powtarzamy 3 razy. Szpinak przekładamy do innego naczynia.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 2
Krok 2
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Do misy cc z motylkiem dajemy jajka i cukier obroty 7 przez 5 minut.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 5
Krok 3
Następnie, ciągle ubijając na obrotach 4 wlewamy powoli olej przez otwór w pokrywie, łyżka po łyżce. Dodajemy zmielony szpinak, aromat i mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i cały czas na obrotach 3 mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka*. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy. Następnie odcinamy wierzch ciasta (około 1/3 ciasta). Odciętą część kruszymy w dłoniach na okruszki. Dolny blat ciasta przekładamy z powrotem do tortownicy.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 4
czas: 2
Krok 4
Krem zrobiłam mikserem W misie ubijamy śmietanę, gdy śmietana będzie gęstnieć dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywny krem. Pod koniec dodajemy cukier puder. Do masy dodajemy maliny i borówki (trochę zostawiamy do dekoracji na wierzch ciasta). Wykonanie: Gotowy krem wykładamy na spód ciasta, wierzch posypujemy okruchami z ciasta, a górę dekorujemy owocami. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 4
czas: 8