przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tort szpinakowy

recipe time 120 min
recipe portion 8 porcji

4 szt. JAJKA

250 g CUKRU

180 ml OLEJ

5 kropla AROMAT WANILIOWY

350 g MĄKA PSZENNA TYP 550

100 g MĄKA ZIEMNIACZANA

3 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

250 g ŚWIEŻY SZPINAK

500 ml ŚMIETANA KREMÓWKA 36%

500 ml SEREK MASCARPONE

3 łyżka CUKIER PUDER

250 g MALINY

250 g borówek


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze odsączyć na sicie z wody. Do misy CC z nożem do ciasta dajemy szpinak PULSE po 30s otwieramy pokrywę i zgarniamy z boków misy szpinak czynność powtarzamy 3 razy. Szpinak przekładamy do innego naczynia.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 2

Krok 2

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Do misy cc z motylkiem dajemy jajka i cukier obroty 7 przez 5 minut.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 5

Krok 3

Następnie, ciągle ubijając na obrotach 4 wlewamy powoli olej przez otwór w pokrywie, łyżka po łyżce. Dodajemy zmielony szpinak, aromat i mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i cały czas na obrotach 3 mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka*. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy. Następnie odcinamy wierzch ciasta (około 1/3 ciasta). Odciętą część kruszymy w dłoniach na okruszki. Dolny blat ciasta przekładamy z powrotem do tortownicy.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 4

czas: 2

Krok 4

Krem zrobiłam mikserem W misie ubijamy śmietanę, gdy śmietana będzie gęstnieć dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywny krem. Pod koniec dodajemy cukier puder. Do masy dodajemy maliny i borówki (trochę zostawiamy do dekoracji na wierzch ciasta). Wykonanie: Gotowy krem wykładamy na spód ciasta, wierzch posypujemy okruchami z ciasta, a górę dekorujemy owocami. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 4

czas: 8