Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Biszkopt 6 jajek, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, 120 g orzechów włoskich- posiekanych, 180 g mąki pszennej, szczypta soli Tortownica o średnicy 25 cm. .Żółtka oddzielić od białek.
Krok 2
Do misy z akcesorium cukierniczym /motylkiem &trzepaczką dodaj białka i szczyptę soli. Obroty 7, czas 10 min, bez korka w pokrywie, przez otwór w pokrywie dodajemy powoli cukier.
Krok 3
Następnie ustawiany obroty 6, czas ok 30 s Do miseczki z żółtkami dodać proszek do pieczenia i ocet, intensywnie wymieszać widelcem, masa powinna zwiększyć swoją objętość i dodać ją do białek przez otwór w pokrywie.
Krok 4
Wyjmujemy akcesorium z misy dodajemy przesianą mąkę oraz orzechy i delikatnie mieszamy.
Krok 5
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do tortownicy, piec około 50 minut, w temp 170 C. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odpiąć obręcz tortownicy, odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć do góry nogami na deskę – wtedy biszkopt będzie równy.
Krok 6
Masa 3 jajka L, 200g cukru, 50 ml espresso + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 200 ml wódki lub 100 spirytusu, 500g miękkiego masła, Do misy zakładamy motylek i dodajemy jajka i 150 g cukru. obroty 3, temp 80 C, czas 12 min Przelać do miski i ostudzić.
Krok 7
Gdy masa jajeczna będzie zimna do misy z akcesorium cukierniczym/motylkiem dodajemy masło i 50 g cukru. Obroty 6 , czas 4 min.
Krok 8
Następnie ustawiamy obroty 5 i przez otwór w pokrywie powoli wlewamy zimną masę jajeczną, espresso, alkohol. Po dodaniu wszystkiego ubijaj jeszcze przez minutę.
Krok 9
Biszkopt podziel na trzy blaty każdy przełóż masą , górę tortu i boki również smarujemy masą. Boki jeśli lubisz możesz obsypać kokosem. Tort chłodzimy min 3 h w lodówce. Smacznego.