Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tort kokosowy

recipe time 120 min
recipe portion 10 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

5 szt. JAJKA

180 g CUKIER

120 g MĄKA PSZENNA

50 g MĄKA ZIEMNIACZANA

250 ml ŚMIETANA 36%

250 g MASCARPONE

2 łyżka CUKIER PUDER

60 g WIÓRKI KOKOSOWE

100 g BIAŁA CZEKOLADA

2 łyżka CUKIER PUDER

1 łyżka biały barwnik

500 ml ŚMIETANA 30%


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy w trybie manualnym – prędkość 10 przez 2 minuty.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 2

Krok 2

Stopniowo dodajemy cukier, dalej prędkość 10, tym razem przez 4 minuty.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 4

Krok 3

Wrzucamy żółtka – obroty 5 przez 10 sekund.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 10

Krok 4

Przesiewamy obie mąki do miski – obroty 2 przez 15 sekund.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 2

czas: 15

Krok 5

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka.

Krok 6

Po upieczeniu rzucamy biszkopt w formie na ziemię z wysokości kolan. Kiedy ostygnie kroimy go na 3 blaty.

Krok 7

Wiórki przesypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą, tak żeby był ok 1 cm wody nad powierzchnią wiórków i odstawiamy na jakiś czas. Potem wodę odlewamy, ale jej nie wylewamy! Dokładnie odsączamy wiórki.

Krok 8

Śmietanę i mascarpone ubijamy – prędkość 5 przez ok. 2 minuty 30 sekund. Do ubitej masy dodajemy wiórki i cukier puder, mieszamy.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 2

Krok 9

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do metalowej miseczki, zalewamy śmietanką i stawiamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zmięknie dokładnie mieszamy i dodajemy biały barwnik. Odstawiamy, żeby trochę ostygła.

Krok 10

Śmietanę 36% ubijamy – obroty 5 przez ok. 1 minutę 30 sekund do 2 minut

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1

Krok 11

Dolny blat nasączamy wodą spod wiórków. Nakładamy połowę kremu kokosowego. Nakładamy drugi blat, nasączamy i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy trzecim blatem i również go nasączamy. Boki wyrównujemy za pomocą szpatułki. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Tort obkładamy równomiernie bitą śmietaną. Wylewamy polewę czekoladową i dekorujemy bezami, kwiatami.