Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy w trybie manualnym – prędkość 10 przez 2 minuty.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 2
Krok 2
Stopniowo dodajemy cukier, dalej prędkość 10, tym razem przez 4 minuty.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 4
Krok 3
Wrzucamy żółtka – obroty 5 przez 10 sekund.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 10
Krok 4
Przesiewamy obie mąki do miski – obroty 2 przez 15 sekund.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 2
czas: 15
Krok 5
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka.
Krok 6
Po upieczeniu rzucamy biszkopt w formie na ziemię z wysokości kolan. Kiedy ostygnie kroimy go na 3 blaty.
Krok 7
Wiórki przesypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą, tak żeby był ok 1 cm wody nad powierzchnią wiórków i odstawiamy na jakiś czas. Potem wodę odlewamy, ale jej nie wylewamy! Dokładnie odsączamy wiórki.
Krok 8
Śmietanę i mascarpone ubijamy – prędkość 5 przez ok. 2 minuty 30 sekund. Do ubitej masy dodajemy wiórki i cukier puder, mieszamy.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 2
Krok 9
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do metalowej miseczki, zalewamy śmietanką i stawiamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zmięknie dokładnie mieszamy i dodajemy biały barwnik. Odstawiamy, żeby trochę ostygła.
Krok 10
Śmietanę 36% ubijamy – obroty 5 przez ok. 1 minutę 30 sekund do 2 minut
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 1
Krok 11
Dolny blat nasączamy wodą spod wiórków. Nakładamy połowę kremu kokosowego. Nakładamy drugi blat, nasączamy i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy trzecim blatem i również go nasączamy. Boki wyrównujemy za pomocą szpatułki. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Tort obkładamy równomiernie bitą śmietaną. Wylewamy polewę czekoladową i dekorujemy bezami, kwiatami.