Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Tortownica o średnicy 25 cm Żółtka oddzielić od białek.
Krok 2
Do misy z motylkiem/trzepaczką lub akcesorium cukierniczym dodajemy białka Obroty 8, czas 10 min, bez korka w pokrywie, przez otwór w pokrywie dodajemy powoli cukier łyżeczka po łyżeczce.
Krok 3
Następnie ustawiany obroty 6, czas ok 40 s Do miseczki z żółtkami dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać widelcem, masa powinna zwiększyć swoją objętość i dodać do białek przez otwór w pokrywie, otworzyć pokrywę, wyjąć motyle/trzepaczkę lub akcesorium cukiernicze i dodać obie mąki oraz herbatę.
Krok 4
Delikatnie wymieszać szpatułką by uzyskać jednolitą masę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do tortownicy, piec około 40 minut, w temp 160-170 C . Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odpiąć obręcz tortownicy, odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć do góry nogami na deskę – wtedy biszkopt będzie równy.
Krok 5
Masa 500 ml śmietamy kremówki 36 % mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 400 g czekoladki z nadzieniem miętowym pokrojonych na części 1 szt. dżem z czarnej porzeczki Owoce do dekoracji Do misy z akcesorium cukierniczym dodać śmietanę , mascarpone i cukier, założyć pokrywę Obroty 5 powoli podnieść do 8 Po upływie 20 s zdejmij korek z pokrywy. Cały czas obserwuj co dzieje się w misie, żeby nie przebić śmietany. Gdy masa będzie już gotowa biszkopt przekrój na cztery części. Jedną ze środkowych części rozkrusz do miseczki na bardzo drobno.
Krok 6
Pierwszą warstwę posmaruj dżemem , następnie masą i rozłóż czekoladki. Połóż kolejną warstwę biszkoptu i posmaruj dżemem , następnie masą i rozłóż czekoladki. Teraz ułóż ostatnią warstwę i posmaruj cały tort kremem , Górę grubiej a boki cieniej. Boki tortu obsyp wcześniej rozkruszonym ciastem. Górę tortu udekoruj owocami.