Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tort herbaciano-miętowy.

recipe time min
recipe portion porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

500 ml. śmietany kremówki 36 % mocno schłodzonej

250 g. SEREK MASCARPONE

2 łyżka CUKIER PUDER

400 g. czekoladki z nadzieniem miętowym pokrojonych na części

1 szt. Dżem z czarnej porzeczki

6 szt. JAJEK

240 g. DROBNY CUKIER

120 g. MĄKA PSZENNA

100 g. MĄKA ZIEMNIACZANA

10 g. PROSZKU DO PIECZENIA

10 ml. OCET BIAŁY

4 łyżeczka zielonej herbaty Matcha

250 g. owoce do dekoracji


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Tortownica o średnicy 25 cm Żółtka oddzielić od białek.

Krok 2

Do misy z motylkiem/trzepaczką lub akcesorium cukierniczym dodajemy białka Obroty 8, czas 10 min, bez korka w pokrywie, przez otwór w pokrywie dodajemy powoli cukier łyżeczka po łyżeczce.

Krok 3

Następnie ustawiany obroty 6, czas ok 40 s Do miseczki z żółtkami dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać widelcem, masa powinna zwiększyć swoją objętość i dodać do białek przez otwór w pokrywie, otworzyć pokrywę, wyjąć motyle/trzepaczkę lub akcesorium cukiernicze i dodać obie mąki oraz herbatę.

Krok 4

Delikatnie wymieszać szpatułką by uzyskać jednolitą masę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do tortownicy, piec około 40 minut, w temp 160-170 C . Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odpiąć obręcz tortownicy, odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć do góry nogami na deskę – wtedy biszkopt będzie równy.

Krok 5

Masa 500 ml śmietamy kremówki 36 % mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 400 g czekoladki z nadzieniem miętowym pokrojonych na części 1 szt. dżem z czarnej porzeczki Owoce do dekoracji Do misy z akcesorium cukierniczym dodać śmietanę , mascarpone i cukier, założyć pokrywę Obroty 5 powoli podnieść do 8 Po upływie 20 s zdejmij korek z pokrywy. Cały czas obserwuj co dzieje się w misie, żeby nie przebić śmietany. Gdy masa będzie już gotowa biszkopt przekrój na cztery części. Jedną ze środkowych części rozkrusz do miseczki na bardzo drobno.

Krok 6

Pierwszą warstwę posmaruj dżemem , następnie masą i rozłóż czekoladki. Połóż kolejną warstwę biszkoptu i posmaruj dżemem , następnie masą i rozłóż czekoladki. Teraz ułóż ostatnią warstwę i posmaruj cały tort kremem , Górę grubiej a boki cieniej. Boki tortu obsyp wcześniej rozkruszonym ciastem. Górę tortu udekoruj owocami.