przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Torcik jogurtowy z galaretkami

recipe time 30 min
recipe portion 16 porcji

2 szt. JAJKA

80 g cukier trzcinowy

2 łyżka mąka krupczatka

2 łyżka MĄKA ZIEMNIACZANA

1 szczypyta SÓL

0,5 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

5 szt. galaretki

800 ml JOGURT NATURALNY

160 g CUKIER PUDER

5 łyżeczka ŻELATYNA

200 ml ŚMIETANA 30%

80 ml zimna woda

1 puszka ananas z puszki


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do misy z założonym motylkiem do ubijania. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na prędkości 7 przez ok 2 minuty. Dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy prędkość do 4 i przez wlot dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (tylko spód) i pieczemy w temp. 180⁰C przez ok 12-15 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 2

Krok 2

4 kolorowe galaretki rozpuszczamy w płaskich naczyniach, każdą w 300ml gorącej wody. Pozostawiamy do zastygnięcia- najlepiej przygotować je wieczorem i pozostawić na noc. Gotowe kroimy w kosteczkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie zalewamy ją podgrzaną mocno śmietanką 30%. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Delikatnie studzimy. Jogurty przekładamy do suchej misy z założonym motylkiem do ubijania. Dodajemy cukier puder i włączamy prędkość 7 na 2 minuty. Po minucie dodajemy ostudzoną, ale płynną żelatynę, a 15 sekund przed końcem czasu zmniejszamy prędkość do 3 i wrzucamy kolorowe galaretki. Masa szybko tężeje dlatego od razu przelewamy na biszkopt. Wyrównujemy, układamy owoce. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 450ml gorącej wody i tężejącą wylewamy na wierzch. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 2