Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do misy z założonym motylkiem do ubijania. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na prędkości 7 przez ok 2 minuty. Dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy prędkość do 4 i przez wlot dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (tylko spód) i pieczemy w temp. 180⁰C przez ok 12-15 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 2
Krok 2
4 kolorowe galaretki rozpuszczamy w płaskich naczyniach, każdą w 300ml gorącej wody. Pozostawiamy do zastygnięcia- najlepiej przygotować je wieczorem i pozostawić na noc. Gotowe kroimy w kosteczkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie zalewamy ją podgrzaną mocno śmietanką 30%. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Delikatnie studzimy. Jogurty przekładamy do suchej misy z założonym motylkiem do ubijania. Dodajemy cukier puder i włączamy prędkość 7 na 2 minuty. Po minucie dodajemy ostudzoną, ale płynną żelatynę, a 15 sekund przed końcem czasu zmniejszamy prędkość do 3 i wrzucamy kolorowe galaretki. Masa szybko tężeje dlatego od razu przelewamy na biszkopt. Wyrównujemy, układamy owoce. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 450ml gorącej wody i tężejącą wylewamy na wierzch. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 2