Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy z ostrzem do wyrabiania ciasta wsypać mąkę, dodać masło, sól i 1 szt jajka. obr. 8, czas 45 s .Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Krok 2
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Po nakłuwać wierzch ciasta widelcem, przykryć papierem do pieczenia i aby ciasto nie wyrosło posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub na wierzchu ciasta postawić niedużą formę do pieczenia, można także użyć obciążników do tart. Piec 15 min (180°C). Ciasto musi trochę się przestudzić nim dodamy farsz.
Krok 3
Do misy z mieszadłem dodać olej i czosnek pokrojony w paseczki wolne gotowanie p1,
Krok 4
Potem dodaj szpinak. wolne gotowanie p2 , czas 10 min
Krok 5
Dodaj drobno pokruszony ser gorgonzola i zmieszaj szpatułką, dodaj 2 jajka i szybko rozmieszaj. Tartę polać powstałą masą, na wierzch posypać parmezanem. Piec 5- 10 min (180°C).