przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tarta ze szpinakiem.

recipe time 30 min
recipe portion 4 porcje

250 g. MĄKA PSZENNA

150 g. zimnego masła

1/2 łyżeczka SÓL

3 szt. JAJKO

500 g. SZPINAK BABY

1 szt. ZĄBEK CZOSNKU

2 łyżka OLIWA Z OLIWEK

125 g. Ser Gorgonzola miękki

1/2 łyżeczka STARTA GAŁKA MUSZKATOŁOWEJ

1/4 łyżeczka KMINEK MIELONY

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ

50 g. STARTY PARMEZAN


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy z ostrzem do wyrabiania ciasta wsypać mąkę, dodać masło, sól i 1 szt jajka. obr. 8, czas 45 s .Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Krok 2

Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Po nakłuwać wierzch ciasta widelcem, przykryć papierem do pieczenia i aby ciasto nie wyrosło posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub na wierzchu ciasta postawić niedużą formę do pieczenia, można także użyć obciążników do tart. Piec 15 min (180°C). Ciasto musi trochę się przestudzić nim dodamy farsz.

Krok 3

Do misy z mieszadłem dodać olej i czosnek pokrojony w paseczki wolne gotowanie p1,

Krok 4

Potem dodaj szpinak. wolne gotowanie p2 , czas 10 min

Krok 5

Dodaj drobno pokruszony ser gorgonzola i zmieszaj szpatułką, dodaj 2 jajka i szybko rozmieszaj. Tartę polać powstałą masą, na wierzch posypać parmezanem. Piec 5- 10 min (180°C).