Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Mąkę, cukier puder, masło, żółtka i proszek do pieczenia umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto zawinąć w folie spożywcza i wstawić do lodówki na Ok 30 minut
program: Ciasta (P3)
Krok 2
Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić w plasterki. Zasypać brązowym cukrem, dodać ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na cztery równe porcje. Każdą rozwałkować na posypanym mąką papierze do pieczenia na foremny, okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Na każdym placku ułożyć odpowiednią ilość truskawkowego farszu i zawinąć brzegi, tworząc jakby miseczkę. Zawinięte brzegi ciasta posmarować klarowanym masłem i posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180°C około 45 minut lub do uzyskania złotego koloru ciasta.