przepisy

Tarta galette z truskawkami

recipe time 60 min
recipe portion 4 porcje

370 g MĄKA PSZENNA

130 g CUKIER PUDER

3 szt. ŻÓŁTKO JAJA

250 g MASŁO

1 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

1 kg TRUSKAWKI

2 laska WANILIA

100 g BRĄZOWY CUKIER


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Mąkę, cukier puder, masło, żółtka i proszek do pieczenia umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto zawinąć w folie spożywcza i wstawić do lodówki na Ok 30 minut

program: Ciasta (P3)

Krok 2

Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić w plasterki. Zasypać brązowym cukrem, dodać ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na cztery równe porcje. Każdą rozwałkować na posypanym mąką papierze do pieczenia na foremny, okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Na każdym placku ułożyć odpowiednią ilość truskawkowego farszu i zawinąć brzegi, tworząc jakby miseczkę. Zawinięte brzegi ciasta posmarować klarowanym masłem i posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180°C około 45 minut lub do uzyskania złotego koloru ciasta.