przepisy

Tagine z indykiem i bulgurem

recipe time 40 min
recipe portion 4 porcje

2 szt. CEBULA

2 ząbek CZOSNEK

2 łyżka MASŁO

1 szt. PAPRYKA

1 szt. CUKINIA

1 szt. BAKŁAŻAN

1 szt. PIETRUSZKA

200 g KASZA BULGUR

1 opk. POMIDORY Z PUSZKI

400 ml BULION WARZYWNY

200 g Filet z indyka

1 opk. MIELONY KMIN RZYMSKI

1 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

0.5 pęczek ŚWIEŻA KOLENDRA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy wyposażonej w nóż do siekania, przekładamy 2 cebule oraz 2 ząbki czosnku i ustawiamy turbo na 10 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 0.2

Krok 2

Następnie nóż zmieniamy na mieszadło, dodajemy dwie łyżki masła i ustawiamy program P1 Slow cook na 130 stopni – 5 minut.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do misy i nastawiamy program P1 Slow Cook na 130 stopni – 5 minut.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 4

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy 200 g kaszy bulgur oraz pomidory z puszki. Całość zalewamy 400 ml bulionu warzywnego i doprawiamy szczyptą kminu rzymskiego. Ustawiamy program P2 Slow Cook na 100 stopni – 20 minut. Przed włączeniem do misy wkładamy koszyk do parowanie i układamy w nim doprawioną solą pierś z indyka, pokrojoną w kawałki. Pod koniec gotowania do sosu dodajemy pół pęczka posiekanych liści kolendry.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)