przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

250 g twarogu półtłustego w kostce

1 szt. JAJKO

200 g MĄKA PSZENNA

6 łyżka CUKIER

1 łyżka CUKIER WANILIOWY

1 szczypyta SÓL

1 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

1 l OLEJ DO SMAŻENIA

1 łyżka CUKIER PUDER DO POSYPANIA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy urządzenia z założonym ostrzem do wyrabiania ciasta przekładam twaróg i rozdrabniam go przez 20 sekund przy prędkości 5.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1

Krok 2

Do rozdrobnionego twarogu dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto przez 2 minuty przy prędkości 6. W razie potrzeby dosypuję jeszcze trochę mąki, ciasto powinno być zwarte i elastyczne.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 2

Krok 3

Olej rozgrzewam w głębokim garnku. Wyrobione ciasto przekładam na stolnice, jeszcze chwilę wyrabiam dłonią, odrywam z niego po kawałku i formuję w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Pączusie smażę na rozgrzanym tłuszczu (temperatura ok. 180 stopni C) z każdej strony przez 2-3 minuty, obracam patyczkiem do szaszłyków, a kiedy się zrumienią przekładam je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pączusie po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.