Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy urządzenia z założonym ostrzem do wyrabiania ciasta przekładam twaróg i rozdrabniam go przez 20 sekund przy prędkości 5.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 1
Krok 2
Do rozdrobnionego twarogu dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto przez 2 minuty przy prędkości 6. W razie potrzeby dosypuję jeszcze trochę mąki, ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 2
Krok 3
Olej rozgrzewam w głębokim garnku. Wyrobione ciasto przekładam na stolnice, jeszcze chwilę wyrabiam dłonią, odrywam z niego po kawałku i formuję w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Pączusie smażę na rozgrzanym tłuszczu (temperatura ok. 180 stopni C) z każdej strony przez 2-3 minuty, obracam patyczkiem do szaszłyków, a kiedy się zrumienią przekładam je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pączusie po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.