przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Szaszłyki drobiowe w marynacie jogurtowej

recipe time 60 min
recipe portion 10 porcji

800 g PIERSI Z KURCZAKA

250 g JOGURT NATURALNY

1 szt. CUKINIA

1 szt. CZERWONA PAPRYKA

1 szt. CZERWONA CEBULA

10 szt. PIECZARKI

5 szt. małe korniszony, pokrojone na mniejsze kawałki

2 łyżka ketchup łagodny

1 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

3 szt. ZĄBEK CZOSNKU

1 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 łyżeczka CZERWONA PAPRYKA

1/2 łyżeczka MAJERANEK

1/2 łyżeczka OREGANO


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy z założonym ostrzem ultra blade przełóż obrane ząbki czosnku i posiekaj je drobno przez 20 sekund/obroty 7.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 1

Krok 2

Ostrze tnące zamień na mieszadło, za pomocą łopatki zbierz czosnek ze ścianek na dno urządzenia. Dodaj jogurt naturalny, ketchup, olej oraz wszystkie przyprawy do smaku. Wymieszaj marynatę przez 30 sekund/ob. 5 do uzyskania jednolitej konsystencji.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1

Krok 3

Wyjmij mieszadło, a do marynaty dorzuć mięso pokrojone w kostkę o wielkości ok. 1, 5 cm x 1, 5 cm. Wymieszaj dobrze mięso z marynatą, przełóż je do pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 4

Przed przygotowaniem szaszłyków mięso wyjmij z lodówki na ok. 30 minut. Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie przez kwadrans, dzięki temu nie będą się przypalały podczas grillowania. Przygotuj warzywa. Cukinię oraz paprykę pokrój w kostkę. Cebulkę posiekaj w piórka, pieczarki i ogórki pokrój w grube plastry. Mięso wyjmuj z marynaty i nadziewaj na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z warzywami. Tak przygotowane szaszłyki układaj na ruszcie i grilluj na niewielki ogniu po 10 minut a każdej strony (tak naprawdę do momentu, aż mięso się zetnie, a warzywa przyrumienią). Możesz również przygotować szaszłyki na patelni grillowej albo w piekarniku (funkcja grill; 190 stopni C, ok. 15-20 minut). Szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.