Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy z założonym ostrzem ultra blade przełóż obrane ząbki czosnku i posiekaj je drobno przez 20 sekund/obroty 7.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 1
Krok 2
Ostrze tnące zamień na mieszadło, za pomocą łopatki zbierz czosnek ze ścianek na dno urządzenia. Dodaj jogurt naturalny, ketchup, olej oraz wszystkie przyprawy do smaku. Wymieszaj marynatę przez 30 sekund/ob. 5 do uzyskania jednolitej konsystencji.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 1
Krok 3
Wyjmij mieszadło, a do marynaty dorzuć mięso pokrojone w kostkę o wielkości ok. 1, 5 cm x 1, 5 cm. Wymieszaj dobrze mięso z marynatą, przełóż je do pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 4
Przed przygotowaniem szaszłyków mięso wyjmij z lodówki na ok. 30 minut. Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie przez kwadrans, dzięki temu nie będą się przypalały podczas grillowania. Przygotuj warzywa. Cukinię oraz paprykę pokrój w kostkę. Cebulkę posiekaj w piórka, pieczarki i ogórki pokrój w grube plastry. Mięso wyjmuj z marynaty i nadziewaj na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z warzywami. Tak przygotowane szaszłyki układaj na ruszcie i grilluj na niewielki ogniu po 10 minut a każdej strony (tak naprawdę do momentu, aż mięso się zetnie, a warzywa przyrumienią). Możesz również przygotować szaszłyki na patelni grillowej albo w piekarniku (funkcja grill; 190 stopni C, ok. 15-20 minut). Szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.