Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Świeży imbir pokrojony na małe kawałki wrzucamy do misy, następnie zasypujemy go cukrem i zalewamy wodą. Podgrzewamy aż zacznie się gotować, po czym ściągamy korek z pokrywy.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 130
prędkość: 1
czas: 10
Krok 2
Gotujemy do momentu aż syrop nieco zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Zawartość naczynia przelewamy przez sitko wyłożone gazą i ustawione na szklanej misce. Zlany w ten sposób syrop powinien być klarowny. Syrop przelewamy do przygotowanych wcześniej szklanych butelek (umytych, wyparzonych i całkowicie wysuszonych), które szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu całkowitego wystygnięcia (ja najczęściej robię syropy wieczorem i zostawiam je do rana na blacie). Dodajemy kilka łyżeczek gotowego syropu do herbaty lub innych napojów.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 100
prędkość: 1
czas: 20