przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Sos pieczarkowy

recipe time 60 min
recipe portion 1 poracja

300 g. pieczarek, przekrojonych na w ćwiartki

3 łyżka OLEJ

70 g. cebuli szalotki, pokrojonej w piórka

1 łyżka SOKU Z CYTRYNY

1 łyżeczka Bulionetka warzywna

1 szt. LIŚĆ LAUROWY

2 szt. ZIELE ANGIELSKIE

25 g. MASŁO

85 g. ŚMIETANA 30%

2 łyżeczka MĄKA ZIEMNIACZANA

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ

1100 ml. WRZĄCA WODA

3 łyżeczka zimna woda


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy wlej 700 ml wrzącej wody , włóż koszyczek do gotowania na parze i dodaj grzyby. Program gotowanie na parze p 1 czas 5 min

Krok 2

Wyjmij koszyczek i odstaw do przestudzenia, wylej wodę z misy.

Krok 3

Do misy z mieszadłem dodaj olej, cebulę pokrojoną w piórka i grzyby Programm wolne gotowanie P1 czas 8 min

Krok 4

Dodaj 400 ml wrzątku , sok z cytryny, bulionetkę , ziele angielskie, liść laurowy, Obroty 2 , temp 100C, czas 20 min Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, wyrzucić.

Krok 5

Dodaj masło, śmietanę, sól i pieprz ( do smaku tak jak lubisz), obroty 3, temp 100 C, czas 5 min - bez zatyczki w pokrywie W garnuszku wymieszać skrobię ziemniaczaną z 3 łyżeczkami zimnej wody.

Krok 6

Przez otwór w pokrywie wlej wodę z maką obroty 3, temp 100 C, czas 5 min - bez zatyczki w pokrywie

Krok 7

Sos podawać na ciepło. Jeśli chcesz otrzymać jednolity kremowy sos należy go zmiksować. Przepis na bulionetkę jest dodtępny na stronie, można zastąpić kostką warzywną.