przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Sos grzybowy

recipe time 45 min
recipe portion 3 porcje

500 g. grzybów (borowików, podgrzybków lub kurek)

250 ml. WODA

200 g. CEBULA

3 łyżka MASŁO

1 szt. liść laurowy

5 szt. ZIELE ANGIELSKIE

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ

100 ml. śmietany 12-proc. do zup i sosów


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Grzyby należy oczyścić, opłukać, a następnie osuszyć. Kroimy je na średniej grubości plaserki, nie oddzielając kapelusza od nóżki. Cebule obieramy i drobno kroimy.

Krok 2

Do misy z mieszadłem dajemy masło program slow cook P1 czas 10 min, po min dodajemy cebulę

Krok 3

Następnie dodajemy grzyby program slow cook P2 czas 10 min Aby sos grzybowy był smaczny, dolewamy po trochę wody. Ale uwaga - nie od razu całą szklankę

Krok 4

Następnie dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. program slow cook P2 czas 20 min Na dwie min przed końcem sprawdzamy czy grzyby są miękkie jeśli tak to natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu grzybowego i zabielamy śmietaną. jeśli chcemy gęstszy sos można dodać mąki pod koniec Smacznego!