przepisy

Sos chrzanowy na gorąco

recipe time 10 min
recipe portion 5 porcji

2 łyżka MASŁO

2 łyżka MĄKA PSZENNA

3 łyżeczka STARTY CHRZAN (słoik)

300 ml WYWAR WARZYWNY

3 łyżka GĘSTA KWAŚNA ŚMIETANA

1 szczypta SÓL

1 szczypta CUKIER


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy urządzenia wyposażonej w mieszadło dodaj masło, zamknij pokrywę i wybierz program duszenie P1/ na 6 minut. Kiedy masło roztopi się i będzie gorące (po ok. 1 minucie) dodaj mąkę i duś całość przez kilkadziesiąt sekund na jasną, złocistą zasmażkę. W kolejnym kroku dolej zimny rosół i kontynuuj program, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Na 30 sekund przed końcem programu dodaj tarty chrzan ze słoiczka, śmietanę (połącz ją uprzednio z 1 łyżką gorącego sosu w celu zahartowania) i sól oraz cukier do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki, aby nie było grudek (jeżeli nie będziesz mógł pozbyć się grudek, zmiksuj wszystko za pomocą ostrza tnącego). Sos podaję na ciepło jako dodatek do pieczeni, pasztetów i jajek.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)