przepisy

SOS BOLOŃSKI

recipe time 50 min
recipe portion 5 porcji

300 g WOŁOWINA

1 szt. CEBULA

1 ząbek CZOSNEK

15 g OLIWA Z OLIWEK

500 g KROJONE POMIDORY Z PUSZKI

30 g KONCENTRAT POMIDOROWY

1 łyżka OREGANO

1 szczypta SÓL

1 szczypta PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Wołowinę pokroić w kostkę i umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 10 sekund przy prędkości 12. Przełożyć do innego naczynia.

Krok 2

Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Umieścić w misie i miksować przez 10 sekund przy prędkości 11.

Krok 3

Zastąpić ostrze mieszadłem. Dodać oliwę i na 5 minut uruchomić program Slow Cook P1.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 4

Po zakończeniu programu dodać mięso, pomidory i koncentrat pomidorowy, oregano, sól i pieprz. Na 35 minut uruchomić program Slow Cook P2 przy temperaturze 90°C.

Krok 5

Podawać z makaronem. RADA: Taki sos dobrze nadaje się do zamrożenia. Jeśli chcemy otrzymać sos bardziej płynny, w trakcie gotowania należy dodać 200 ml bulionu wołowego.