Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Słoneczna pizza

recipe time min
recipe portion 1 porcja
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

500 g. Mąka orkiszowa biała

1 łyżeczka SÓL

1 szczypta CUKIER

10 g. ŚWIEŻE DROŻDŻE

90 g. OLEJ

210 g. LETNIA WODA

1 szt. jajko do posmarowania ciasta

200 g. PAPRYKA CZERWONA

100 g. CEBULA CZERWONA

150 g. TARTY SER

100 g. salami

100 g. GOTOWANA SZYNKA

100 g. przecieru pomidorowego, typu passata

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczka PAPRYKA SŁODKA MIELONA

1/4 łyżeczka CZARNY PIEPRZ

1 szczypta SÓL


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Ciasto: Do misy z ostrzem do ciasta dodaj wodę, cukier, drożdże i olej. Obroty 5, czas 30s,

Krok 2

Dodaj do misy mąkę i 1 łyżeczkę soli. Pastry P 1

Krok 3

Gdy ciasto wyrasta w misie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Paprykę bez gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę. Salami i szynkę pokrój w drobną kostkę. Passate wymieszaj z oregano, pieprzem mielonym, papryką i szczyptą soli.

Krok 4

Gdy ciasto skończy wyrastać rozgrzej piekarnik do temp. 200 C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

Krok 5

Ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąka i podziel na 2 części, rozwałkuj na 2 równe koła o średnicy około 30- 35 cm.

Krok 6

Jeden blat ciasta przenieść na papier do pieczenia, posmaruj przygotowanym sosem, zostaw jednak wolne brzegi i wąski pierścień wokół średnicy. Szynkę, salami, ser i paprykę wymieszaj razem i nałóż na miejsca posmarowane sosem pomidorowym. Miejsca bez farszu posmarować roztrzepanym żółtkiem. Pizzę przykryj drugim płatem ciasta, delikatnie dociśnij w miejscach posmarowanych żółtkiem w celu sklejenia. Pozostaw na 10 minut. Pizzę natnij od środka, ku brzegom w 4 miejscach, by wyznaczyć równe części, następnie każdą ćwiartkę pociąć jeszcze na 8 kawałków. Każdy nacięty promyk obrócić o 90 stopni, tak by farsz pojawił się na wierzchu. Środek ciasta posmarować żółtkiem. Do żółtka dolać odrobinę mleka i posmarować wszystkie promyki. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Krok 7

Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 200 stopniach.