Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Ciasto: Do misy z ostrzem do ciasta dodaj wodę, cukier, drożdże i olej. Obroty 5, czas 30s,
Krok 2
Dodaj do misy mąkę i 1 łyżeczkę soli. Pastry P 1
Krok 3
Gdy ciasto wyrasta w misie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Paprykę bez gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę. Salami i szynkę pokrój w drobną kostkę. Passate wymieszaj z oregano, pieprzem mielonym, papryką i szczyptą soli.
Krok 4
Gdy ciasto skończy wyrastać rozgrzej piekarnik do temp. 200 C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.
Krok 5
Ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąka i podziel na 2 części, rozwałkuj na 2 równe koła o średnicy około 30- 35 cm.
Krok 6
Jeden blat ciasta przenieść na papier do pieczenia, posmaruj przygotowanym sosem, zostaw jednak wolne brzegi i wąski pierścień wokół średnicy. Szynkę, salami, ser i paprykę wymieszaj razem i nałóż na miejsca posmarowane sosem pomidorowym. Miejsca bez farszu posmarować roztrzepanym żółtkiem. Pizzę przykryj drugim płatem ciasta, delikatnie dociśnij w miejscach posmarowanych żółtkiem w celu sklejenia. Pozostaw na 10 minut. Pizzę natnij od środka, ku brzegom w 4 miejscach, by wyznaczyć równe części, następnie każdą ćwiartkę pociąć jeszcze na 8 kawałków. Każdy nacięty promyk obrócić o 90 stopni, tak by farsz pojawił się na wierzchu. Środek ciasta posmarować żółtkiem. Do żółtka dolać odrobinę mleka i posmarować wszystkie promyki. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 7
Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 200 stopniach.