Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Jagody zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły, aż do momentu puszczenia soku. Mąkę mieszamy z odmierzoną ilością wody, wlewamy do gotujących się jagód, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 2
Ser przekładamy do misy Companiona z ostrzem do wyrabiania. Dosypujemy połowę cukru i miksujemy 30 sekund (jeśli mamy zwykły twaróg, to miksujemy 1min, 30s) po czym przekładamy do innego naczynia. Misę myjemy i dokładnie suszymy.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 1
Krok 3
Zakładamy ubijaczkę, wlewamy śmietanę i ubijamy na prędkości 5 przez ok 3 minuty. (Musimy sprawdzać co ok 10 sekund, bo śmietana od różnych producentów różnie się ubija.)
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 3
Krok 4
Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze 15 sekund na prędkości 4.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 4
czas: 15
Krok 5
Składniki łączymy ze sobą, dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy, a drugą miksujemy na prędkości 6 przez 20 sekund z przestudzonymi jagodami. Nakładamy naprzemiennie do pojemników i chowamy do zamrażarki. Po ok 3 godzinach mieszamy i wstawiamy ponownie do mrożenia. Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 20