przepisy

Sernikowe lody jagodowe

recipe time 20 min
recipe portion 14 porcji

1 kg SER BIAŁY

160 g CUKIER PUDER

500 ml ŚMIETANA 30%

150 g JAGODY

3 łyżka CUKIER

50 ml WODA

1 łyżeczka MĄKA ZIEMNIACZANA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Jagody zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły, aż do momentu puszczenia soku. Mąkę mieszamy z odmierzoną ilością wody, wlewamy do gotujących się jagód, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z ognia i studzimy.

Krok 2

Ser przekładamy do misy Companiona z ostrzem do wyrabiania. Dosypujemy połowę cukru i miksujemy 30 sekund (jeśli mamy zwykły twaróg, to miksujemy 1min, 30s) po czym przekładamy do innego naczynia. Misę myjemy i dokładnie suszymy.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 1

Krok 3

Zakładamy ubijaczkę, wlewamy śmietanę i ubijamy na prędkości 5 przez ok 3 minuty. (Musimy sprawdzać co ok 10 sekund, bo śmietana od różnych producentów różnie się ubija.)

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 3

Krok 4

Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze 15 sekund na prędkości 4.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 4

czas: 15

Krok 5

Składniki łączymy ze sobą, dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy, a drugą miksujemy na prędkości 6 przez 20 sekund z przestudzonymi jagodami. Nakładamy naprzemiennie do pojemników i chowamy do zamrażarki. Po ok 3 godzinach mieszamy i wstawiamy ponownie do mrożenia. Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 20