Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Ciasto 200g mąki pszennej 40g cukru pudru 1 jajko 1 szczypta soli 100g masła Przygotować ciasto kruche. Do misy CC z nożem do ciasta wsypaćmąkę i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Obroty 8 czas 1 min Dno formy24 /35 cm wyłożyć ciastem i włożyć do lodówki. na czas robienia sera.
Krok 2
Masa serowa Kg białego sera - użyłam twaróg mielony , 10 dag stopionego masła, 3 jajka, 3/4 szkl cukru, budyń w proszku śmietankowy z cukrem, kilka kropel aromatu śmietankowego, Do misy CC z motylkiem wkładamy Jajka z cukrem obroty 6 czas 5 min. Do puszystej masy dodałam budyń i aromat -obroty 4. Następnie dodałam cały ser przez otwór w pokrywie i stopione letnie masło. - obroty 4
Krok 3
Piana 4 białka, 1/2 szkl cukru Domisy CC z motylkiem wkładamy białka obroty 8 czas 2 min , potem dalej na obrotach 7 dodajac powoli cukier przez otwór w pokrywie . Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Szkl pojemnosc 250 ml
Krok 4
Na ciasto wyłożyłam masę serową - wyrównałam wierzch. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół - bez termoobiegu. Piekłam 55 minut. Gorące ciasto wyjęłam z piekarnika, oprószyłam budyniem w proszku - można mąką ziemniaczaną. Na wierzch ciasta wyłożyłam pianę ubitą z białek. Wyrównałam łyżką a następnie zrobiłam wzór widelcem. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp 170 st z grzałką góra - dół. Piekłam 8 minut. Gorący sernik wyjęłam z piekarnika