Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania ciasta umieścić mąkę, 50 g cukru, masło, proszek do pieczenia oraz jedno żółtko. Wyrabiać przez dwie minuty przy prędkości 8. W razie potrzeby wydłużyć czas pracy urządzenia, aż do uformowania się kuli z ciasta. Wyłożyć na dno foremki keksowej lub jednorazowej foremki do pieczenia o wymiarach 8x27 cm (mierząc po dnie formy). Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C, piec ok. 20-22 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 2
Krok 2
Białka oddzielić od żółtek. Do umytej misy z założoną trzepaczką umieścić białka oraz szczyptę soli. Ubijać przez 8 min przy prędkości 7. Przełożyć do innego naczynia
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 7
Krok 3
Do misy z założoną trzepaczką przełożyć ser twarogowy, pozostały cukier, budyń, żółtka i mleko skondensowane.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 4
czas: 1
Krok 4
Do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać je szpatułką. Całość wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150°C, piec jeszcze ok. 45 minut. Wierzch sernika będzie jasny. Ostudzić.
Krok 5
Masę kajmakową równomiernie rozsmarować po wierzchu ostudzonego sernika.
Krok 6
Do połamanej czekolady wlać olej, rozpuścić na parze. Polewą oblać wierzch i boki sernika, wstawić do lodówki do zastygnięcia.