Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

SERNIK TWIX

recipe time 150 min
recipe portion 10 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

500 g twarogu na sernik

100 g MLECZNA CZEKOLADA

200 g MĄKA PSZENNA

1 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

150 g CUKIER

100 g MASŁO

4 szt. JAJKA

200 g MLEKO SKONDENSOWANE (NIESŁODZONE)

1 opk. Budyń waniliowy

0,5 puszka masa kajmakowa

1 szt. SÓL

1 łyżka OLEJ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania ciasta umieścić mąkę, 50 g cukru, masło, proszek do pieczenia oraz jedno żółtko. Wyrabiać przez dwie minuty przy prędkości 8. W razie potrzeby wydłużyć czas pracy urządzenia, aż do uformowania się kuli z ciasta. Wyłożyć na dno foremki keksowej lub jednorazowej foremki do pieczenia o wymiarach 8x27 cm (mierząc po dnie formy). Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C, piec ok. 20-22 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 2

Krok 2

Białka oddzielić od żółtek. Do umytej misy z założoną trzepaczką umieścić białka oraz szczyptę soli. Ubijać przez 8 min przy prędkości 7. Przełożyć do innego naczynia

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 7

Krok 3

Do misy z założoną trzepaczką przełożyć ser twarogowy, pozostały cukier, budyń, żółtka i mleko skondensowane.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 4

czas: 1

Krok 4

Do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać je szpatułką. Całość wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150°C, piec jeszcze ok. 45 minut. Wierzch sernika będzie jasny. Ostudzić.

Krok 5

Masę kajmakową równomiernie rozsmarować po wierzchu ostudzonego sernika.

Krok 6

Do połamanej czekolady wlać olej, rozpuścić na parze. Polewą oblać wierzch i boki sernika, wstawić do lodówki do zastygnięcia.