Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do dekoracji sernika użyłam migdały w czekoladzie w kształcie jajeczek oraz żelki w kształcie jajek i króliczków. Spód: 150g ciasteczek owsianych, 60g roztopionego masła, 50g orzeszków ziemnych , Do misy z ostrzem do ciasta dodaj ciastka i orzechy. obroty 12, czas 1 min Dodaj roztopione masło. obroty 12, czas 30s,
Krok 2
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę i rozłóż równomiernie na dnie. Wstaw do lodówki.
Krok 3
Masa serowa: 700g sera twarogowego polecam Piątnica 250g mascarpone 20g żelatyny + 60ml wody 50g masła orzechowego 250ml śmietanki 30 Solony karmel (zostawiłam 2-3 łyżki do dekoracji) Żelatynę zalej zimną wodą i zostaw do napęcznienia.
Krok 4
Do suchej i czystej misy z akcesorium cukierniczym dodaj śmietankę. obroty 8 ubijaj do czasu uzyskania sztywnej piany. Przełóż bitą śmietanę do innej miski.
Krok 5
Do misy z akcesorium cukierniczym dodaj mascarpone, ser, masło orzechowe i solony karmel. Obroty 7, czas 1 min,
Krok 6
Żelatynę pogrzej w kąpieli wodnej lub mikrofali aby się uwodniła( nie zagotuj bo straci właściwości). Dodaj płynną żelatynę do masy i zmieszaj. Obroty 7, czas 20s
Krok 7
Wyjmij z misy akcesorium cukiernicze. Dodaj do misy bitą śmietanę i zmieszaj szpatułką. Przełóż masę do tortownicy i wstaw do lodówki na min 3h.
Krok 8
Solony karmel: 200g cukru 80g masła 150ml śmietanki 30% - temperatura pokojowa 0,5-1 płaskiej łyżeczki soli Na kuchence postaw patelnię i rozgrzej. Cukier wysyp na patelnię i skartelizuj go, gdy będzie już lekko brązowy dodaj masło i energicznie zmieszaj , następnie dodaj śmietankę i zmieszaj, na końcu dodaj sól, wymieszaj i ostudź karmel.
Krok 9
Wyjmij sernik z lodówki . Polej go karmelem. Przygotuj bitą śmietanę. Krem z bitej śmietany: 200ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru Do misy z akcesorium cukierniczym/motylkiem dodaj śmietanę i cukier puder. obroty 8 ubijaj do czasu uzyskania sztywnej piany. Przełóż bitą śmietanę do szprycy i ozdób sernik gniazdkami z bitej śmietany, jajeczkami i żelkami.