Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Sernik orzechowo-karmelowy.

recipe time min
recipe portion 1 porcja
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

150 g. ciasteczek owsianych

60 g. ROZTOPIONE MASŁO

50 g. orzeszków ziemnych

700 g. sera twarogowego polecam Piątnica

250 g. SEREK MASCARPONE

20 g. ŻELATYNA

60 ml. WODA

50 g. masło orzechowe

250 ml. ŚMIETANA KREMÓWKA 36%

200 g. CUKIER

80 g. MASŁO

150 ml. ŚMIETANA 30%

1 łyżeczka SÓL


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do dekoracji sernika użyłam migdały w czekoladzie w kształcie jajeczek oraz żelki w kształcie jajek i króliczków. Spód: 150g ciasteczek owsianych, 60g roztopionego masła, 50g orzeszków ziemnych , Do misy z ostrzem do ciasta dodaj ciastka i orzechy. obroty 12, czas 1 min Dodaj roztopione masło. obroty 12, czas 30s,

Krok 2

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę i rozłóż równomiernie na dnie. Wstaw do lodówki.

Krok 3

Masa serowa: 700g sera twarogowego polecam Piątnica 250g mascarpone 20g żelatyny + 60ml wody 50g masła orzechowego 250ml śmietanki 30 Solony karmel (zostawiłam 2-3 łyżki do dekoracji) Żelatynę zalej zimną wodą i zostaw do napęcznienia.

Krok 4

Do suchej i czystej misy z akcesorium cukierniczym dodaj śmietankę. obroty 8 ubijaj do czasu uzyskania sztywnej piany. Przełóż bitą śmietanę do innej miski.

Krok 5

Do misy z akcesorium cukierniczym dodaj mascarpone, ser, masło orzechowe i solony karmel. Obroty 7, czas 1 min,

Krok 6

Żelatynę pogrzej w kąpieli wodnej lub mikrofali aby się uwodniła( nie zagotuj bo straci właściwości). Dodaj płynną żelatynę do masy i zmieszaj. Obroty 7, czas 20s

Krok 7

Wyjmij z misy akcesorium cukiernicze. Dodaj do misy bitą śmietanę i zmieszaj szpatułką. Przełóż masę do tortownicy i wstaw do lodówki na min 3h.

Krok 8

Solony karmel: 200g cukru 80g masła 150ml śmietanki 30% - temperatura pokojowa 0,5-1 płaskiej łyżeczki soli Na kuchence postaw patelnię i rozgrzej. Cukier wysyp na patelnię i skartelizuj go, gdy będzie już lekko brązowy dodaj masło i energicznie zmieszaj , następnie dodaj śmietankę i zmieszaj, na końcu dodaj sól, wymieszaj i ostudź karmel.

Krok 9

Wyjmij sernik z lodówki . Polej go karmelem. Przygotuj bitą śmietanę. Krem z bitej śmietany: 200ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru Do misy z akcesorium cukierniczym/motylkiem dodaj śmietanę i cukier puder. obroty 8 ubijaj do czasu uzyskania sztywnej piany. Przełóż bitą śmietanę do szprycy i ozdób sernik gniazdkami z bitej śmietany, jajeczkami i żelkami.