Prosty sernik, bardzo kremowy, puszysty i pierwszy który po upieczeniu mi nie oklapł po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo jest o tyle prosty że nie trzeba osobno ubijać białek, całą masę serową przygotowujemy za jednym zamachem w jednej misie. Spód z kruszonych herbatników nie jest obowiązkowy, można zrobić bez spodu. Kremówkę 36% można zastąpić 30%. Mąka powinna być kukurydziana ale z pszenną też wyjdzie.
Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Włączyć piekarnik - temp. 150 stopni C. Jeśli używamy spodu z herbatników, włożyć do misy ostrze do wyrabiania. Ustawić prędkość 10 na 1 minutę. Jeśli robimy sernik bez spodu, przejść do kroku 4.
Krok 2
Herbatniki odsypać na chwilę do innej miski. Do miski dać masło, ustawić na 60 st. prędkość 6, czas 60 sek. (lub dodać stopione masło, wtedy ten krok pominąć).
Krok 3
Do stopionego masła dodać skruszone herbatniki, wymieszać: prędkość: 10, czas: 40 sek. Po wymieszaniu, masę umieścić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
Do misy dać końcówkę do ubijania. Dać ser (może być typu philadelphia, ale też z wiaderka ser zmielony kremowy na serniki). Dodać cukier i mąkę. Wymieszać prędkość 9, czas 90 sek.
Krok 5
Dodać kwaśną śmietanę i puścić mieszanie 2 minuty prędkość 9, po 30 sek. dodać kremówkę, po 30 sek. jajka i sok z połowy cytryny (uwaga na pestki) i puścić do końca czasu.
Krok 6
masę wylać na herbatniki, można dla lepszego efektu (unikniemy przyklejenia się masy serowej do brzegu tortownicy), boki tortownicy również obłożyć papierem do pieczenia (paski przyklejamy do brzegów posmarowanych wcześniej masłem). W piekarniku na samym dole (na kratce) wstawić płaskie naczynie, formę, patelnię (np. ingenio) wypełnioną wodą. Wstawić sernik do piekarnika i piec w 150 stopniach 40 minut i uwaga, nie wyciągać, tylko po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze na godzinę (nie opadnie). Smacznego!