Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

SERNIK KRAKOWSKI

recipe time 100 min
recipe portion 8 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

1 porcja SŁODKIE CIASTO KRUCHE (PRZEPIS STR. 15)

1 kg MIELONY TWARÓG

8 szt. JAJKA

100 g MASŁO

250 g CUKIER

3 łyżka CUKIER WANILIOWY

3 łyżka MĄKA ZIEMNIACZANA

100 g RODZYNKI

1 szt. ŻÓŁTKO DO POSMAROWANIA PASKÓW CIASTA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170ºC.

Krok 2

Dwie trzecie kruchego ciasta rozwałkuj, wyłóż nim spód blachy i podpiecz około 10-15 minut.

Krok 3

Oddziel żółtka od białek.

Krok 4

Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy umieść w misie wyposażonej w trzepaczkę. Mieszaj przez 5 minut przy prędkości 3.

Krok 5

Dodawaj po jednym żółtku i po łyżce twarogu. Za każdym razem, po dodaniu żółtka i twarogu, miksuj przez 30 sekund przy prędkości 4. Przełóż masę do innego naczynia.

Krok 6

W umytej misie wyposażonej w trzepaczkę umieść białka i pozostałe 50 g cukru. Ubijaj przy prędkości 7 przez 8 minut.

Krok 7

Pianę wmieszaj delikatnie do masy serowej, razem z mąką i rodzynkami.

Krok 8

Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Na górze ułóż kratkę z pozostałego ciasta, pociętego w paski radełkiem. Posmaruj ciasto rozmieszanym żółtkiem. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 170ºC.