przepisy

SAMOSY Z WOŁOWINĄ

recipe time 35 min
recipe portion 4 porcje

250 g WOŁOWINA

250 g MARCHEW

1 szt. CEBULA

1 szt. ZĄBEK CZOSNKU

50 ml OLIWY Z OLIWEK

1 łyżeczka CZARNY PIEPRZ

1 łyżeczka KMIN RZYMSKI

1 łyżeczka MIELONA KOLENDRA

100 ml BULION

6 szt. ARKUSZY CIASTA FILO

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ

2 szt. BIAŁKO JAJKA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Pokroić mięso w kostkę, dodać do misy wyposażonej w ostrze tnące i miksować przez 10 sekund przy prędkości 12. Mięso przełożyć do innego naczynia.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 10

Krok 2

Cebulę, czosnek i marchew obrać i pokroić w kostkę.Dodać do misy i miksować przez 30 sekund przy prędkości 11.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 30

Krok 3

Zastąpić ostrze mieszadłem, dodać oliwę i przyprawy i włączyć program Slow Cook P1 na 5 min, bez zatyczki w pokrywie.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 4

Po tym czasie dodać mięso, bulion, sól i pieprz i włączyć program Slow Cook P1 na 12 min.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 5

Każdy arkusz ciasta filo pokroić na cztery pasy. Ułożyć niewielką porcję farszu na jednym końcu paska. Kilkukrotnie złożyć pasek formując trójkąt. Skleić samosę z użyciem niewielkiej ilości białka. Przygotować samosy z pozostałych pasków ciasta.

Krok 6

Smażyć przez 5 minut na bardzo gorącej patelni z niewielką ilością oleju lub przez 15 minut piec w piekarniku w 150°C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.