przepisy

Rolada ziemniaczana z mięsem

recipe time 120 min
recipe portion 6 porcji

500 g ZIEMNIAKI

200 g MĄKA ZIEMNIACZANA

2 szt. JAJKO

1 łyżka OLIWA Z OLIWEK

1 szczypyta GAŁKA MUSZKATOŁOWA

2 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

350 g GOTOWANE MIĘSO (NP. RESZTKI Z PIECZENI)

1 szt. MARCHEWKA

1 szt. CEBULA

2 szt. CZOSNEK

2 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

1 szczypyta ostra papryka w proszku

4 plaster PÓŁTWARDY SER NP.CHEDDAR (W PLASTRACH)

1 szt. GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Obrane i pokrojone w cząstki ziemniaki przekładamy do koszyczka. Do misy TC nalewamy ok 1l. wody. Ustawiamy program Steam 1. Ugotowane ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia. Misę myjemy.

program: Gotowanie na parze

Krok 2

W osuszonej misie zakładamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy przestudzone ziemniaki oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez ok 1 minutę na prędkości 6. Jeśli po 40 sekundach widzimy zbyt duże cząstki, możemy zwiększyć prędkość na 7. Gotowe przekładamy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, możemy także użyć papieru do pieczenia, formujemy prostokąt, a następnie wałkujemy na grubość ok 1cm. Najlepiej to zrobić, gdy mamy już gotowy farsz, by ziemniaki nie musiały wchłaniać zbyt dużej ilości mąki oraz by się nie przykleiły do podłoża, bo będzie nam ciężko uformować roladę.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 1

Krok 3

Farsz: W misie Tefal Companion zakładamy ostrze tnące. Dodajemy ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę. Uruchamiamy na 30 sekund, prędkość 12. Zgarniamy w połowie czasu z boków misy. Zmieniamy ostrze na mieszadło.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 30

Krok 4

Do cebuli i czosnku dodajemy 2 łyżki oleju. Ustawiamy prędkość 3, czas 5minut i temp. 100°C.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 100

prędkość: 3

czas: 5

Krok 5

Po usmażeniu ponownie zakładamy ostrze. Dodajemy pokrojoną na plastry marchewkę, mięso, jajko i przyprawy. Rozdrabniamy do uzyskania gładkiej masy- prędkość 10, czas ok 50 sekund. Farsz wykładamy na przygotowane ziemniaki. Zwijamy roladę węższą stroną do środka. Owijamy szczelnie folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 40 minut. Po tym czasie roladę delikatnie odwijamy, układamy na wierzchu plastry sera żółtego i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy ponownie na ok 10 minut. Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy np. z sosem pieczarkowym i zestawem surówek.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 50