Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Świeży szpinak umyj, osusz, przełóż na patelnię i podgrzewaj przez kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość.
Krok 2
Do naczynia miksującego wlej 4 białka, ubijaj z motylkiem przez 3 minuty/obr. 6, przełóż do miski.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 3
Krok 3
Podduszony szpinak (odciśnij na sicie z nadmiaru wody) przełóż do misy CC z założonym ostrzem tnącym, dodaj żółtka, sok z cytryny, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Pamiętaj o założeniu wewnętrznego koszyka do gotowania na parze, aby tym samym zmniejszyć pojemność misy. Zmiksuj całość na jednolitą masę przez 45 sekund/ obroty 10. W między czasie zbierz masę ze ścianek naczynia za pomocą łopatki
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 1
Krok 4
Załóż ponownie motylek, dodaj pianę z białek, wymieszaj przez 15 sekund/ob. 2. Na końcu możesz delikatnie pomóc sobie jeszcze silikonową łopatką.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 2
czas: 1
Krok 5
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go delikatnie ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie lepiej odchodzić. Z ciasta uformuj cienki prostokąt o wymiarach 25 x 30 cm (równa warstwa). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Ciasto na biszkopt powinno delikatnie się przyrumienić, jednak nie może za bardzo się przypiec. Szpinakowy biszkopt po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Serek śmietankowy połącz z chrzanem i rozprowadź równomiernie na upieczonym cieście. Na serku ułóż łososia, całość posyp świeżym koperkiem. Zawijaj jak roladę. Gotową roladę ściśle zawiń w folię spożywczą i wstaw na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki roladę krój ostrym nożem na kawałki 1-2 cm. Rolada szpinakowa to genialna przekąska na każdą okazję. Smacznego :)