Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Rolada czekoladowa z kremem z bitej śmietany i mascarpone.

W przepisie używamy akcesorium cukierniczego

recipe time 50 min
recipe portion 10 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

6 szt. JAJKA

240 g. DROBNY CUKIER

120 g. MĄKA PSZENNA

100 g. MĄKA ZIEMNIACZANA

10 g. PROSZKU DO PIECZENIA

5 g. OCET BIAŁY

50 g. czekolada gorzka 64 %

3 łyżka GORZKIE KAKAO

500 ml. Śmietana kremówka 30 %

500 g. MASCARPONE

2 łyżka CUKIER PUDER

120 g. Dżem z czarnej porzeczki

30 szt. Czereśnie kandyzowane


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek. Czekoladę połam na kosteczki i zmiksuj w mini misie . obroty 10 czas 1 min Składniki na ciasto : 6 szt. JAJKA, 240 g. DROBNY CUKIER, 120 g. MĄKA PSZENNA, 100 g. MĄKA ZIEMNIACZANA, 10 g. PROSZEK DO PIECZENIA, 5 g OCET BIAŁY, 50 g. CZEKOLADA gorzka 64%, 3 łyżka GORZKIE KAKAO,

Krok 2

Do misy z akcesorium cukierniczym dodajemy białka Obroty 8, czas 10 min, temp 40 C, bez korka w pokrywie, przez otwór w pokrywie dodajemy powoli cukier.

Krok 3

Do miseczki z żółtkami dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać widelcem, masa z żółtek, będzie się pienić, zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.

Krok 4

Następnie ustawiany obroty 6 dodać do białek masę z żółtek przez otwór w pokrywie, dodaj kakao oraz czekoladę. Obroty 6 , czas 30 s

Krok 5

Zmieszaj obie mąki. Otwórz pokrywę, wyjmij akcesorium cukiernicze z misy. Dodaj mąkę w dwóch porcjach i delikatnie wymieszać szpatułką. Nagrzej piekarnik do 120 C.

Krok 6

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać na blachę i włożyć do pieca, podnieść temperaturę w piecu do 160 C. Piec około 15 -20 minut, w temp 160-170 C. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć do góry nogami na blaszce – wtedy biszkopt będzie równy.

Krok 7

Przygotowanie kremu: 500 ml śmietany kremówki 30%, 500 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, Śmietana i mascarpone mocno schłodzone. Do misy zakładamy akcesorium cukiernicze wlewamy śmietanę , po 30 s dodaj cukier puder. obroty 6 czas 1,5 min (czas zależy od rodzaju śmietany więc trzeba sprawdzić w trakcie ubijania)

Krok 8

gdy śmietana jest ubita dodaj mascarpone obroty 5 po chwili podnieść do 6, czas ok 30 s masa ma być gładka i jednolita. Gotową masę włożyć na 20 min do lodówki.

Krok 9

Rolada 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki czereśnie kandyzowane Ciasto posmaruj cienką warstwą dżemu, następnie równomiernie rozprowadź krem (pozostawić trochę kremu do dekoracji rolady), na jednym końcu połóż czereśnie i zwiń ciasto w roladę. Górę rolady udekoruj kremem lub cukrem pudrem.