Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

recipe time 45 min
recipe portion 8 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

5 szt. ŻÓŁTKA

5 szt. JAJKA

150 g CUKIER

1 szczypta SÓL

100 g MĄKA TYP 450


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180ºC.

Krok 2

Oddziel białka od żółtek. Białka wraz z solą i cukrem ubijaj w misie wyposażonej w trzepaczkę przez 5 min przy prędkości 8.

Krok 3

Żółtka roztrzep i powoli wlewaj do ubitej piany przez otwór w pokrywie, mieszając przez 30 sekund przy prędkości 4.

Krok 4

Mąkę przesiej i dodaj do ubitej masy jajecznej, mieszając delikatnie szpatułką.

Krok 5

Masę wylej na wyłożoną pergaminem blachę, włóż do piekarnika i piecz około 25 minut. Po upieczeniu ciepły biszkopt zwiń wzdłuż dłuższego boku i owiń ściereczką, żeby nie wysychał.

Krok 6

Ostudzony biszkopt rozwiń i rozsmaruj na nim krem śmietankowo-truskawkowy (przepis nr 207), zostawiając 3 cm margines od każdego z brzegów.

Krok 7

Zwiń roladę i wstaw do lodówki na około 2 godziny. RADA: Wierzch rolady można udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.