Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
Krok 2
Oddziel białka od żółtek. Białka wraz z solą i cukrem ubijaj w misie wyposażonej w trzepaczkę przez 5 min przy prędkości 8.
Krok 3
Żółtka roztrzep i powoli wlewaj do ubitej piany przez otwór w pokrywie, mieszając przez 30 sekund przy prędkości 4.
Krok 4
Mąkę przesiej i dodaj do ubitej masy jajecznej, mieszając delikatnie szpatułką.
Krok 5
Masę wylej na wyłożoną pergaminem blachę, włóż do piekarnika i piecz około 25 minut. Po upieczeniu ciepły biszkopt zwiń wzdłuż dłuższego boku i owiń ściereczką, żeby nie wysychał.
Krok 6
Ostudzony biszkopt rozwiń i rozsmaruj na nim krem śmietankowo-truskawkowy (przepis nr 207), zostawiając 3 cm margines od każdego z brzegów.
Krok 7
Zwiń roladę i wstaw do lodówki na około 2 godziny. RADA: Wierzch rolady można udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.