Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Risotto z orkiszu z dynią

recipe time 420 min
recipe portion 4 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

250 g ZIARNA ORKISZU

2 szt. CEBULA

2 ząbek CZOSNEK

300 g DYNIA, POKROJONA W KOSTKĘ

2 łyżka MASŁO

200 ml śmietana

100 g SER DOJRZEWAJĄCY (STARTY)

1 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 opk. PIECZONE NERKOWCE DO DEKORACJI


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Orkisz zalać wodą i włożyć do lodówki na noc.

Krok 2

Następnego dnia namoczony orkisz gotować wlewając 1,5 litra wody do misy i dodać 2 łyżeczki soli. Robota ustawić na 100 stopni – 30 minut prędkość 1 z mieszadłem.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 1

czas: 30

Krok 3

Ugotowany orkisz odcedzić. Do misy wyposażonej w nóż Ultrablade dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki oraz 2 ząbki czosnku – ustawiamy turbo – 10 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 0.2

Krok 4

Następnie ostrze zamienić na mieszadło, dodać 2 łyżki masła i ustawić program P1 Slow Cook na 130 stopni - 5 minut.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 5

Po tym czasie do misy dodać 300 g dyni i ustawić program P1 Slow Cook na 130 stopni 5 minut.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 6

Całość doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać ugotowany orkisz, 200 ml śmietany oraz 100 g sera dojrzewającego i ustawić program Slow Cook P2 na 95 stopni na 15 minut.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)

Krok 7

Gotowe danie przełożyć do miseczek, podawać z dodatkiem pieczonych nerkowców i z ulubionymi ziołami.